Choose language

Uitdiensttreding: zo regel je de eindafrekening goed

Een medewerker vertrekt. Of dat nu gebeurt na afloop van een tijdelijk contract, vanwege ontslag of op eigen initiatief; als werkgever moet je de eindafrekening regelen. En dat is een stuk ingewikkelder dan je denkt. Het gaat niet alleen om het uitbetalen van het laatste loon, maar om allerlei arbeidsrechtelijke en administratieve zaken die je moet regelen. In deze blog lees je waar je allemaal rekening mee moet houden bij het correct en volledig afhandelen van een uitdiensttreding.

Wat hoort er allemaal in de eindafrekening?

De eindafrekening bestaat uit meer dan het reguliere salaris. Je moet als werkgever onder andere het volgende meenemen:

  • Loon en gerelateerde componenten, waaronder:
    • niet-opgenomen vakantiedagen
    • opgebouwde maar nog niet uitbetaalde vakantiebijslag
    • overuren en declaraties
  • bonus of dertiende maand;
  • studiekosten die mogelijk terugbetaald moeten worden;
  • transitievergoeding of andere vertrekvergoedingen.

Sommige componenten mag je direct verrekenen, andere een loontijdvak later. Dat betekent dat je overzicht moet houden en goed op de hoogte moet zijn van de regels.

Let op: wettelijke spelregels

Bij de eindafrekening gelden meerdere wettelijke beperkingen en fiscale voorwaarden. Zo mag je bijvoorbeeld bij de inhouding van studiekosten de werknemer nooit onder het netto-equivalent van het wettelijk minimumloon uit laten komen. Ook zijn er specifieke belastingregels voor vergoedingen die je uitkeert bij uitdiensttreding, zoals de toepassing van bijzondere loonbelastingtabellen en mogelijke RVU- of pseudo-eindheffingen.

Daarnaast zijn er situaties waarin je verplicht bent een transitievergoeding te betalen en gevallen waarin dat juist niet hoeft. Wat wel en niet mag, hangt af van de contractvorm, de reden van vertrek en eventuele afspraken in cao of arbeidsovereenkomst.

Elke uitdiensttreding is anders

Wat de eindafrekening lastig maakt, is dat elk vertrek weer anders is. Geen enkele medewerker heeft precies hetzelfde opgebouwde verlof, dezelfde afspraken over studiekosten of recht op dezelfde vergoedingen. De ene keer gaat het om een vrijwillig vertrek, de andere keer om een reorganisatie. Je moet dus steeds opnieuw nagaan: welke afspraken gelden hier, wat zegt de wet, en hoe verwerk ik dit correct in de salarisadministratie?

Daarbij gaat het niet alleen om loongerelateerde componenten, maar ook om vergoedingen zoals een bonus, winstuitkering, eindejaarsuitkering of ontslagvergoeding. De voorwaarden en fiscale behandeling kunnen per situatie verschillen en maken de eindafrekening extra complex.

Meer weten? Lees de whitepaper: zo regel je uitdiensttreding

Bij een uitdiensttreding komt veel kijken – en het is belangrijk dat je alles goed regelt. Onze whitepaper helpt je daarbij met duidelijke uitleg per looncomponent, praktische checklists en juridische en fiscale aandachtspunten. Inclusief voorbeelden en 'let op’-tips die je direct kunt toepassen.

Download de whitepaper

 

👉 Download nu de whitepaper

Related blog posts