Sinds 1 juli 2023 is het voor jou als werkgever verplicht om de visie van een zieke medewerker op zijn of haar re-integratie vast te leggen. Wat houdt dit precies in en hoe voldoe je aan deze nieuwe regeling? Dat leggen we uit in dit artikel.

Gepubliceerd op: 3 augustus 2023

Gezamenlijk gesprek bevorderen

Als je een zieke werknemer hebt, dan wil je dat de re-integratie zo goed mogelijk verloopt. Daarvoor is het belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven. Om die gesprekken te bevorderen, is het sinds 1 juli 2023 verplicht om naast je eigen visie op de re-integratie ook die van je medewerker vast te leggen. Op die manier is de kans op een succesvol traject groter.

Dit houdt de regeling in

Je legt de visie van je zieke werknemer op zowel de korte als lange termijn vast in het plan van aanpak en in de (eerstejaars)evaluatie. Op de site van het UWV vind je aangepaste formulieren waarin ruimte is voor de mening van je medewerker. Heb je het plan van aanpak en/of de (eerstejaars)evaluatie vóór 1 juli 2023 opgesteld? Dan hoef je de visie niet alsnog toe te voegen. Dat moet alleen als je de afspraken na 1 juli verandert. Als het nodig is, kan je de mening van je medewerker regelmatig aanpassen.

Zo zit het bij meerdere ziekteperiodes

Was je werknemer meerdere periodes ziek en zat daar telkens minder dan 4 weken tussen? Dan telt het UWV alle periodes bij elkaar op. Daardoor kan het zijn dat de eerste ziektedag vóór 1 juli valt. Als je het plan van aanpak of de (eerstejaars)evaluatie na die datum opstelt, dan neem je altijd de mening van je medewerker mee.

Waarom is de visie van je zieke werknemer belangrijk?

In de praktijk gebeurde het vaak al dat je als werkgever de visie van je zieke werknemer op de re-integratie bespreekt. Toch vond de overheid het belangrijk om dit als plicht vast te leggen, vanwege de volgende redenen:

  • Je medewerker krijgt een sterkere rol tijdens het re-integratietraject
  • Jij en je werknemer zijn meer betrokken bij het traject
  • Je krijgt meer inzicht in hoe je medewerker het traject ervaart
  • Het re-integratietraject verloopt soepeler

Al deze punten dragen uiteindelijk bij aan een succesvol traject.

Op de hoogte blijven van de HR-plannen voor 2024?

Wil je graag op de hoogte blijven van veranderingen in wet- en regelgeving? Vul het formulier hieronder in, dan ontvang je alle actuele informatie meteen in je mailbox.

Heb je vragen over dit artikel, of heb je hulp nodig bij bijvoorbeeld het aanpassen van je HR-processen? Neem dan contact met ons op, onze specialisten helpen je graag.

Contact met Visma | YouServe

Ja, houd mij op de hoogte van de HR-plannen voor 2024:

* Verplichte velden