In de Voorjaarsnota 2022 werd bekend gemaakt dat het minimumloon, ook wel bekend als WML (Wettelijk Minimumloon), de komende jaren omhoog gaat. Dit werd echter aangepast in het Belastingplan 2023 op Prinsjesdag. Op 10 november heeft de Tweede Kamer hierover gestemd en is er een definitief besluit genomen. Hoe zit het nu precies met de verhoging, wat is het definitieve besluit en wat is de impact op jou als werkgever? Je leest het hieronder.

Publicatiedatum: 20 december 2022

Wat stond er in de Voorjaarsnota 2022?

HHet voorstel in de Voorjaarsnota 2022 was om het minimumloon de komende jaren in 3 stappen te verhogen, wat neer zou komen op een stijging van 7,32% in totaal:

  • 2,5% in 2023
  • 2,5% in 2024
  • 2,32% in 2025

Wat is het definitieve besluit?

Op Prinsjesdag is er echter aangekondigd dat het minimumloon per 1 januari 2023 in één keer wordt verhoogd met 10,15%. Dit wordt dus niet in 3 stappen gedaan zoals in de Voorjaarsnota voorgesteld is.

In 2023 gebeurt deze stijging via een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). Dat betekent dat het maximum dagloon en de loongerelateerde uitkeringen automatisch meestijgen.

Doordat de stijging in één keer doorgevoerd wordt, komt het minimumloon per maand in 2023 op: €1.934,40. Ter vergelijking: dit was in 2022 €1.756,20. De stijging van het minimumloon gaat per 1 januari 2023 in.

Effect op loongerelateerde uitkeringen 

De verhoging van het minimumloon heeft diverse effecten op de loongerelateerde uitkeringsregelingen. Dit zijn uitkeringsregelingen zoals een Werkloosheidsuitkering (WW), Ziektewet-uitkering (ZW), Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO), Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ), Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA), Wet Arbeid en Zorg (WAZO), Wet invoering extra geboorteverlof (WIEG) en de Wet betaald ouderschapsverlof (WBO).

Hoger prijsniveau
Ten eerste stroomt een deel van de toekomstige uitkeringsgerechtigden in deze regelingen in op een hoger prijsniveau, doordat hun laatstverdiende loon hoger is dan het geval zou zijn zonder minimum loonsverhoging (dit geldt voor personen die op of net boven het minimumloon zitten).

Hoger maximum dag- en premieloon
Ten tweede zorgt de verhoging van het minimumloon voor een hoger maximum dag- en premieloon. Hierdoor stroomt een deel van de toekomstige uitkeringsgerechtigden in op een hoger niveau. In dit geval gaat het om een groep hoger in het loongebouw.

Aanpassing hoogte uitkeringen
Per 1 januari 2023 wordt de hoogte van een aantal uitkeringen aangepast. Het gaat om de:

  • Participatiewet
  • Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW)
  • Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ)
  • Algemene Ouderdomswet (AOW)
  • Algemene Nabestaandenwet (Anw)
  • Wet werk en arbeidsondersteuning Jonggehandicapten (Wajong)
  • Werkloosheidswet (WW)
  • Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA)
  • Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO)
  • Ziektewet (ZW)
  • Toeslagenwet (TW)

Houd rekening met hogere uitgaven

Betaal je het minimumloon aan (een deel van) je werknemers? Dan moet je vanaf 1 januari 2023 rekening houden met hogere uitgaven. Voer de hogere salarissen op tijd door in je salarisadministratiesysteem, zodat je medewerkers hun hogere inkomen direct krijgen vanaf de maand dat ze er recht op hebben. Als je je salarisadministratie uitbesteedt aan Visma | YouServe, zorgen wij daar natuurlijk voor en heb jij er geen omkijken naar.

Op de hoogte blijven van de HR-plannen voor 2023?

Dit besluit zit nu nog in de conceptfase. De komende tijd komen er steeds meer details en eventuele wijzigingen naar buiten. Wil je op de hoogte blijven? Vul het formulier hieronder in, dan ontvang je alle actuele informatie meteen in je mailbox.

Heb je vragen over dit artikel, of heb je hulp nodig bij bijvoorbeeld het aanpassen van je HR-processen? Neem dan contact met ons op, onze specialisten helpen je graag.

Contact met Visma | YouServe

Schrijf je in