Voordelen en tips voor doorwerkende AOW’ers
Wist je dat 4 op de 10 AOW’ers graag betaald willen werken? Daarom is het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met de campagne ‘Sommige werknemers zijn niet te stoppen’ begonnen. In dit artikel lees je alle voordelen van doorwerkende AOW’ers en delen we een aantal handige tips.
Gepubliceerd op: 25 oktober 2023
Waarom praten over doorwerken na de AOW?
Natuurlijk mag iedereen na een lang werkend leven van het pensioen genieten. Maar uit onderzoek blijkt dat maar liefst 200.000 werknemers helemaal niet willen stoppen. Zij willen bijvoorbeeld graag onder de mensen zijn, regelmaat in hun leven of geld bijverdienen.
Daarnaast is 1 op de 10 werknemers op dit moment 60 jaar of ouder. Als zij binnen 7 jaar allemaal met pensioen gaan, gaat er een waardevolle groep met veel ervaring verloren. Dus heb je medewerkers die binnenkort de AOW-leeftijd bereiken? Ga dan met ze in gesprek over doorwerken na de AOW..
Alle voordelen op een rij
Doorwerkende AOW’ers leveren je organisatie heel wat op:
- Behoud van kennis en ervaring
Werknemers met de AOW-leeftijd hebben een bak vol waardevolle kennis en ervaring in hun vakgebied. Als ze bij je in dienst blijven, verlies je deze niet. - Minder nieuwe medewerkers werven
Door werknemers na hun AOW-leeftijd te behouden, hoef je minder nieuwe collega’s te werven en in te werken. In deze krappe arbeidsmarkt scheelt dat veel moeite, tijd en geld. - Lagere werkgeverslasten
Voor doorwerkende AOW’ers gelden aantrekkelijke voorwaarden voor jou als werkgever. Zo betaal je geen premie voor de WW, AOW, WIA en ZW (maar wel loonbelasting). - Kortere doorbetaling bij ziekte
Als een AOW’er ziek wordt, hoef je het loon maar 6 weken door te betalen. Bij andere medewerkers is dit 2 jaar. Meer weten? Lees dan ons artikel over loondoorbetaling van zieke AOW’ers.
5 tips voor gesprekken over doorwerken na de AOW
Wat is de beste manier om in gesprek te gaan met een werknemer die in de buurt komt van de AOW-leeftijd? Hier zijn 5 praktische tips:
- Zet de wensen van je medewerker centraal. Het is belangrijk dat hij of zij zich gezien en gehoord voelt.
- Bespreek de mogelijkheden, bijvoorbeeld voor deeltijdwerk. Kijk vervolgens hoe je dit praktisch kunt regelen.
- Geef je werknemer ondersteuning en informatie. Denk aan financiële zaken en pensioenregelingen.
- Toon ook begrip als je medewerker niet wil doorwerken. Ondersteun hem of haar in dat geval om alles zo goed mogelijk af te ronden.
- Maak afspraken over de vervolgstappen en plan alvast nieuwe gesprekken in. Zo kan je in de gaten houden hoe het met je werknemer gaat.
Op de hoogte blijven?
Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief vol updates over HR wet- en regelgeving, én meer.