Choose language

Flexibel belonen: voor- en nadelen, regels en loonimpact

Steeds meer medewerkers willen zélf kiezen hoe hun arbeidsvoorwaarden eruitzien. Werkgevers bieden daarom medewerkers steeds vaker de vrijheid om voor een deel van hun arbeidsvoorwaarden in te spelen op hun individuele behoeften. Met flexibel belonen geef je hen die ruimte – via een cafetariaregeling of individueel keuzebudget. In deze blog lees je hoe het werkt, waarom het aantrekkelijk is en waar je als werkgever op moet letten.

Wat houdt flexibel belonen precies in?

Bij flexibel belonen kiest een medewerker zelf hoe en wanneer hij een deel van zijn beloning ontvangt. Binnen de grenzen die jij als werkgever stelt, ruilt hij belast loon (de bron) in voor een onbelaste vergoeding, vrije tijd of andere faciliteiten (het doel). Denk aan het inleveren van vakantiegeld voor extra verlofdagen of het inzetten van een bonus voor een onbelaste reiskostenvergoeding.

Goed om te weten: jouw organisatie is niet verplicht om flexibel belonen aan te bieden. Medewerkers kunnen het dus ook niet eisen – tenzij het in de cao is vastgelegd.

Twee smaken: cafetariaregeling en keuzebudget

De meest bekende vorm van flexibel belonen is de cafetariaregeling. Daarbij kies je als werkgever welke loonbestanddelen als bron kunnen worden ingezet, en welke doelen je aanbiedt. Het grote voordeel? Als de medewerker belast loon inruilt voor onbelast loon, bespaart hij op loonheffing en jij op werkgeverslasten.

Een alternatieve vorm is het individueel keuzebudget (IKB). Hierbij krijgt de medewerker een apart budget toegekend naast zijn reguliere salaris. Dat budget kan hij of zij vrij besteden – bijvoorbeeld aan een opleiding of extra vrije dagen – zonder dat er sprake is van belastingvoordeel of uitruil van loonbestanddelen.

Wat levert flexibel belonen jou als werkgever op?

De voordelen zijn duidelijk. Je creëert meer betrokkenheid en tevredenheid bij medewerkers, omdat ze hun arbeidsvoorwaarden kunnen afstemmen op hun eigen behoeften. Tegelijkertijd positioneer je jezelf als aantrekkelijke werkgever – zeker bij generaties die waarde hechten aan keuzevrijheid en flexibiliteit.

Daarnaast zijn er financiële voordelen. Een uitruil levert je organisatie waarschijnlijk financieel voordeel op. Als het belaste loon van de medewerker lager uitvalt, is je organisatie minder werkgeverslasten verschuldigd. Maar: let op de (extra) administratieve lasten. Denk aan het vastleggen van afspraken, het correct verwerken in de loonaangifte én het bewaken van regels rondom minimumloon en pensioen.

Wat moet je goed regelen?

Flexibel belonen kent ook enkele risico’s. Zo kan jouw organisatie te maken krijgen met een 80% eindheffing bij de overschrijding van de vrije ruimte. Als de medewerker door de uitruil minder overhoudt dan het wettelijk minimum uitkomt, riskeer je een boete.

Ook kunnen medewerkers er financieel op achteruitgaan als hun pensioengrondslag of recht op toeslagen verandert door de uitruil. Heldere communicatie en goede vastlegging zijn dus erg belangrijk.

Aan de slag met flexibel belonen?

Onze whitepaper helpt je op weg met voorbeelden, fiscale regels en andere belangrijke aandachtspunten rond de cafetariaregeling en het keuzebudget.

Download hier

 

 

Related blog posts