Werkgevers mogen mensen uit Oekraïne die onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming vallen in dienst nemen. Dat roept in de praktijk veel vragen op. Welke documenten zijn nodig? Hoe zit het met diploma’s, verzekeringen of taalbeheersing? In deze blog beantwoorden we 10 veelgestelde vragen, op basis van informatie van de Rijksoverheid.
Actuele informatie over verblijf, werk, documenten en registratie staat op de website van de Rijksoverheid. Hier vind je ook updates bij wetswijzigingen of aanpassingen van de regeling.
Lokale en landelijke organisaties zoals gemeenten, WerkgeversServicepunten, VluchtelingenWerk en RefugeeTalentHub kunnen ondersteunen bij het vinden van geschikte Oekraïense kandidaten. Ook veel uitzendbureaus hebben ervaring met deze doelgroep.
Om er zeker van te zijn dat je werkt met een uitzendbureau dat zich aan alle gestelde regels houdt, kun je gebruik maken van deze checklist.
Voor Oekraïners is het mogelijk om via IDW (Internationale Diplomawaardering) een beoordeling van hun diploma’s aan te vragen. Hiermee kunnen zij aantonen wat hun buitenlandse diploma waard is in het Nederlandse onderwijsstelsel. Voor bepaalde sectoren, zoals zorg, onderwijs en techniek, kan dit belangrijk zijn. Let op: het IDW-traject kost tijd, en er kunnen kosten aan verbonden zijn. Informeer kandidaten over het proces en verwijs eventueel naar Nuffic voor meer informatie.
Oekraïense vluchtelingen moeten eerst:
De werkgever controleert deze documenten en meldt de medewerker uiterlijk binnen twee werkdagen na start van het werk aan bij UWV. Let op: dit geldt alleen bij loondienst, niet voor uitzendkrachten of zzp’ers.
Werkende Oekraïners zijn, net zoals andere werknemers, verzekerd voor de volksverzekeringen en de werknemersverzekeringen. Hier moet premie voor worden afgedragen. De zorgverzekering is geregeld via de Regeling Medische zorg Oekraïense Ontheemden (RMO).
Ja, een VOG kan gewoon aangevraagd worden, net als voor andere inwoners van Nederland. De aanvraag loopt via de gemeente, of digitaal via de Dienst Justis (met DigiD). De Oekraïner moet dan zijn identiteit kunnen aantonen met een geldig paspoort of verblijfsdocument.
Bij spoed is het belangrijk om aan te geven dat het om een Oekraïense ontheemde gaat (volgens de Richtlijn Tijdelijke Bescherming). Justis beoordeelt de aanvraag dan met maatwerk: als buitenlandse documenten of verklaringen ontbreken, wordt gekeken naar wat wél beschikbaar is. Er zijn geen afwijkende eisen voor Oekraïense kandidaten, maar de beoordeling kan iets langer duren.
Voor beroepen in de gezondheidszorg waarvoor registratie in het BIG-register verplicht is (zoals artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en apothekers), gelden specifieke toelatingseisen. Oekraïense zorgprofessionals moeten hiervoor een toets of procedure doorlopen. Ook moeten zij de Nederlandse of Engelse taal op voldoende niveau beheersen en beschikken over de juiste diploma’s of documenten.
Er zijn mogelijkheden om tijdelijk aan de slag te gaan in ondersteunende functies (bijvoorbeeld als zorgassistent), waarvoor geen BIG-registratie nodig is. Meer informatie is hier te vinden.
Nee. Oekraïense ontheemden onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming zijn vrijgesteld van de TWV-plicht. Wel is de aanmeldplicht bij UWV verplicht, uiterlijk binnen 2 werkdagen na start van de werkzaamheden. Uitzendbureaus doen die aanmelding namens hun opdrachtgever.
Taal hoeft geen belemmering te zijn, zeker niet in ondersteunende functies. Instructies kunnen bijvoorbeeld met pictogrammen of beeldmateriaal worden gegeven. Werkgevers kunnen extra begeleiding bieden via een buddy of interne mentor. Ook zijn er mogelijkheden voor het volgen van een taalcursus via gemeenten of (regionale) onderwijsinstellingen.
Dat kan zeker. Oekraïense medewerkers moeten net als andere medewerkers een vast contract aangeboden krijgen volgens de geldende regels of voorwaarden van de cao die voor het bedrijf of organisatie geldt.
Een vaste arbeidsovereenkomst met een Oekraïense werknemer die onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) valt, zal niet eindigen als de RTB afloopt. Hiervoor is een ontbindingsverzoek bij de rechter noodzakelijk. Wel kan de overeenkomst worden beëindigd met wederzijds goedvinden.