HR-transformatie onderzoek

Round table 7 juni '23

Onderzoek: Hoe toekomstbestendig is jouw HR-strategie?

 

Round table over HR-transformatie op 7 juni 2023

Op 7 juni organiseerden wij een round table event met als thema “Hoe transformeer je HR succesvol voor de uitdagingen van morgen?”. Een selecte groep HR-professionals van grotere organisaties ging met elkaar in gesprek over de belangrijke HR-thema’s van dit moment. Onder leiding van Klaas Schouwstra (HR-transformatie expert) en Kevin Martens (Portfolio manager van Visma | YouServe) ontstonden er interessante discussies en werden herkenbare voorbeelden uit de praktijk gedeeld. Dat alles in het inspirerende thuishonk van Team Jumbo-Visma.

Onderzoek naar HR-transformatie

Aanleiding voor het organiseren van dit event was ons recente onderzoek naar HR-transformatie. Sourcing, talent development en arbeidskosten. Dit zijn de grote vraagstukken van veel HR-afdelingen. Strategische uitdagingen, die de effectiviteit van het primaire proces kunnen bedreigen. Hoe toekomstbestendig zien HR-directeuren hun strategie op deze onderwerpen? Wat zijn de meest recente inzichten? En wat is er nodig om duurzaam succesvol te zijn? Wij vroegen HR-Nederland in het voorjaar van 2023 hoe je HR-strategie daarop is ingericht, wat de meest recente inzichten zijn en wat er écht nodig is om te transformeren naar toekomstbestendig HR. De resultaten zijn vastgelegd in het Onderzoekspaper HR-transformatie.

Talentmanagement: balans tussen werkgeluk en resultaat voor organisatie

De deelnemers aan de round table kregen de primeur: zij waren de eersten met wie wij de resultaten van het onderzoek deelden. Kevin Martens presenteerde de meest opvallende resultaten uit het onderzoek aan de deelnemers. Dit leidde direct tot inhoudelijke discussies. Eén van de besproken onderwerpen is talentmanagement. Een goede talentontwikkeling bevestigt dat mensen het belangrijkste kapitaal zijn van een organisatie. Een grote uitdaging blijkt het vinden van de balans tussen het ontwikkelen van medewerkers zodat deze waarde (blijven) toevoegen aan de organisatie en aan de andere kant werkgeluk en persoonlijke ontwikkeling. Ontwikkeling moet wat opleveren voor zowel individu als organisatie. Zeker gezien de huidige arbeidsmarkt is het summum van talentmanagement het uitgaan van de persoon en diens competenties, zo stelde één van de deelnemers, en daar de werkzaamheden omheen organiseren. In de praktijk is er een framework nodig (afdelingen en functies met bijbehorende budgetten), en daar wordt vanuit de top op gestuurd. Uit het onderzoek komt echter de vraag naar voren of trainingen en opleidingen wel aansluiten bij wat duurzaam nodig is. En of investeringen en ontwikkeling wel tot het juiste resultaat leidt. Slechts een derde van de ondervraagden meet namelijk daadwerkelijk de opbrengsten van deze investeringen.  

HR opvulling aan de directietafel?!

Een prikkelende stelling waarop wat verontwaardigd gereageerd werd was “HR is opvulling aan de directietafel”. In eerste instantie waren de deelnemers het hier uiteraard niet mee eens: HR is een belangrijke stakeholder, dit wordt ook zo ervaren en er is een duidelijke connectie tussen met name finance en HR. Reden voor deze wat ongenuanceerde stelling is dat uit het onderzoek blijkt dat sturende cijfers en data vanuit HR vaak slecht onderbouwd zijn of zelfs ontbreken. Het gebrek aan meetbaarheid van de effecten van investeringen in HR maakt de positie van HR aan de directietafel minder sterk. Deze nuancering bracht veel herkenning bij de deelnemers: er is behoefte aan meer cijfers en meetbaarheid van het HR-beleid.

Digitale transformatie: the key to success

Na de discussie over de onderzoeksresultaten, nam Klaas Schouwstra de deelnemers mee in zijn visie op de oplossing: hoe zorg je ervoor dat HR richting geeft en waarde toevoegt aan je organisatie? Het is belangrijk om een consistente en effectieve aanpak te hebben op het gebied van talent & engagement, sourcing en arbeidskosten. Dit vraagt allereerst om een duidelijke HR-strategie die richting geeft aan deze thema’s. 

Voor een toekomstbestendig HR is digitale transformatie de sleutel tot de oplossing. Met een voor de organisatie passende HR-IT landschap beschik je zowel over een cockpit om te monitoren en (bij) te sturen, als over de tools om je kwalitatieve en kwantitatieve personeelsvraag voortdurend goed in kaart te brengen, deze te matchen met je kwalitatieve en kwantitatieve personeelsvraag en snel en effectief acties in te zetten voor het optimaliseren van de inzetbaarheid van je medewerkers. 

Teamwork bij Team Jumbo-Visma

We sloten het event af met een netwerkborrel en gezamenlijk diner. Tot slot kregen we een leuke ‘behind the scenes’ tour door de werkplaats van Team Jumbo-Visma. Hier wordt al het materiaal van de sporters klaargemaakt om tot de beste prestaties te komen. Wat een teamwork!

Download het onderzoekspaper HR-transformatie

Wij vroegen HR-Nederland in het voorjaar van 2023 hoe je HR-strategie is ingericht op de uitdagingen van morgen, wat de meest recente inzichten zijn en wat er écht nodig is om te transformeren naar toekomstbestendig HR. Lees alle uitkomsten van het HR-transformatie onderzoekspaper. 

Download het onderzoekspaper HR-transformatie