HR wet- en regelgeving: belastingplannen, wkr en vergoedingen

Bestaat belastingvrije jubileumgratificatie binnenkort nog?

Geschreven door Jan Dekkema | Jul 16, 2025 12:55:50 PM

Werknemers die 25 of 40 jaar in dienst zijn, krijgen vaak een jubileumgratificatie. Voor werkgevers is zo’n uitkering nu nog belastingvrij, dankzij de zogenoemde diensttijdvrijstelling in de loonbelasting. Die vrijstelling voorkomt dat over een eenmalige uitkering belasting moet worden betaald. Maar daar komt mogelijk een einde aan: de overheid wil deze regeling afschaffen. In deze blog lees je waarom deze vrijstelling onder druk staat en wat dat kan betekenen voor je organisatie.

Waarom de belastingvrije jubileumgratificatie onder druk staat

De vrijstelling voor jubileumuitkeringen is één van de ongeveer 200 fiscale regelingen die de overheid de afgelopen jaren heeft doorgelicht. Uit die analyse blijkt dat veel regelingen onvoldoende bijdragen aan hun oorspronkelijke doel, zorgen voor onevenwichtige voordelen of het belastingstelsel onnodig ingewikkeld maken. Ook de diensttijdvrijstelling scoort slecht op deze punten.

Volgens het ambtelijk rapport Aanpak fiscale regelingen is de diensttijdvrijstelling beperkt doeltreffend: slechts 30 tot 35 procent van de werkenden maakt er gebruik van. Bovendien is het onduidelijk of de regeling daadwerkelijk leidt tot het toekennen van jubileumuitkeringen. Het voordeel komt bovendien vooral terecht bij werknemers met langere dienstverbanden en hogere inkomens, wat leidt tot ongelijke belastingvoordelen.

De overheid plaatst bovendien vraagtekens bij de relevantie van zo’n regeling in deze tijd. De arbeidsmarkt is veranderd: loopbanen zijn flexibeler geworden en vaste dienstverbanden zijn minder vanzelfsprekend. Een fiscale regeling die langdurige dienstverbanden beloont, past daar steeds minder goed bij.

Wat gaat er veranderen?

De diensttijdvrijstelling voor de 25- en 40-jarige jubileumgratificatie wordt naar verwachting per 2027 afgeschaft. Er komt waarschijnlijk geen alternatief of aangepaste versie voor in de plaats. Of er een overgangsregeling komt voor werknemers die bijna een jubileum bereiken, wordt nog onderzocht. Denk bijvoorbeeld aan het tijdelijk behouden van de vrijstelling voor wie vlak voor zijn 25- of 40-jarig jubileum zit, of een gefaseerde afbouw.

Wat betekent dit voor de loonkosten?

Voor werkgevers kan de afschaffing van de vrijstelling leiden tot hogere loonkosten, afhankelijk van hoe de jubileumuitkering nu is geregeld. Zonder de fiscale vrijstelling wordt de uitkering namelijk gezien als belast loon, en dat heeft gevolgen voor de manier van uitbetalen én voor de kosten.

In grote lijnen zijn er drie mogelijke scenario’s:

  • Netto toegezegd bedrag: Heeft jouw organisatie in de cao of arbeidsvoorwaarden vastgelegd dat de medewerker een netto jubileumbedrag ontvangt? Dan moet je dit bruteren. De werkgever draait in dat geval op voor de loonheffingen en eventuele premies, waardoor de loonkosten toenemen.
  • Via de werkkostenregeling (WKR): Sommige werkgevers wijzen de uitkering aan als eindheffingsloon. Dat kan alleen als de uitkering gebruikelijk is en er voldoende vrije ruimte in de WKR beschikbaar is. Is die ruimte er niet (meer)? Dan geldt over het meerdere een eindheffing van 80%.
  • Bruto uitkering aan werknemer: Als de uitkering als regulier loon wordt uitbetaald en er niets is vastgelegd over een netto bedrag, dan komt de belastingdruk voor rekening van de medewerker. Die ontvangt dan netto een lager bedrag dan voorheen.