Ontslag is voor zowel werkgever als werknemer een ingrijpend moment. Maar wat zijn eigenlijk de financiële verplichtingen bij een ontslag? Wanneer betaal je een transitievergoeding? Wat is het verschil met een ontslagvergoeding? En hoe zit het precies bij ziekte, faillissement of wederzijds goedvinden? In deze blog zetten we de meestgestelde vragen voor werkgevers overzichtelijk op een rij.
De transitievergoeding is een wettelijk verplichte vergoeding bij ontslag. De ontslagvergoeding is een bredere, vaak onderhandelbare vergoeding die daar eventueel bovenop komt.
Transitievergoeding |
Ontslagvergoeding |
Wettelijk verplicht |
Vrijwillige afspraak |
Vaste berekening |
Onderhandelbaar |
Geldt bij ontslag op initiatief werkgever |
Kan worden afgesproken bij vaststellingsovereenkomst of sociaal plan |
Doel: financiële overbrugging naar nieuw werk |
Doel: schadevergoeding of regeling om geschil te voorkomen |
Je bent transitievergoeding verschuldigd als:
Ja. Je hoeft géén transitievergoeding te betalen:
De transitievergoeding wordt berekend volgens de wettelijke formule:
Je neemt:
Een ontslagvergoeding komt meestal ter sprake bij:
Ja. Vaak worden transitievergoeding en ontslagvergoeding gecombineerd in één totaalbedrag. Dit gebeurt meestal bij een beëindiging met wederzijds goedvinden via een vaststellingsovereenkomst. In zo’n overeenkomst spreek je samen een vergoeding af, waarin de transitievergoeding is inbegrepen.
Omdat de ontslagvergoeding onderhandelbaar is, kan deze hoger (of lager) uitvallen dan alleen de transitievergoeding. Het is belangrijk om in de vaststellingsovereenkomst expliciet vast te leggen dat het overeengekomen bedrag inclusief transitievergoeding is, zodat achteraf geen misverstanden ontstaan.
Als een werknemer na twee jaar ziekte uit dienst gaat, heeft hij recht op een volledige transitievergoeding. Dit geldt ook over de periode dat hij ziek was. Je kunt als werkgever mogelijk compensatie aanvragen bij het UWV voor deze transitievergoeding via de regeling compensatie transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid.
Wel wordt de compensatieregeling mogelijk per 1 juli 2026 aangepast. In het wetsvoorstel staat dat de compensatie voor de transitievergoeding dan alleen nog geldt voor kleine werkgevers met minder dan 25 werknemers. Grotere werkgevers (25 werknemers of meer) komen dan niet langer in aanmerking voor deze compensatie.
Soms. Bepaalde kosten mag je in mindering brengen op de transitievergoeding, mits:
Daarnaast mag de betaling van de transitievergoeding verspreid worden over maximaal 6 maanden als directe betaling onredelijk zou zijn wegens financiële omstandigheden. Let op: je betaalt dan wel rente over het uitgestelde bedrag.
Zowel de transitievergoeding als de ontslagvergoeding worden fiscaal gezien als loon uit vroegere dienstbetrekking. Ze vallen onder box 1 in de inkomstenbelasting en worden belast via de groene tabel van de loonheffingen.
De Rijksoverheid biedt online rekenhulpen aan via het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).