Alle wijzigingen van de Belastingdienst-opgave voor betalingen aan derden op een rij

Betaal je weleens derden voor sommige werkzaamheden of diensten, zoals sprekers op een bijeenkomst of een klusjesman? Let dan op, want per 2022 verandert de manier waarop je dat soort uitbetaalde bedragen aan de Belastingdienst doorgeeft. Wat de wijzigingen zijn en wat die voor jou als werkgever betekenen, lees je in dit artikel.

Onderscheid tussen (niet-)inhoudingsplichtige uitbetalers

De belangrijkste verandering is dat de Belastingdienst onderscheid gaat maken tussen inhoudingsplichtige uitbetalers en niet-inhoudingsplichtige uitbetalers. Je bent een inhoudingsplichtige uitbetaler als je een loonheffingennummer hebt. Als je zo’n nummer niet hebt, ben je niet-inhoudingsplichtig (bijvoorbeeld als particulier). Als werkgever ben je dus een inhoudingsplichtige uitbetaler. Daarom gaan we hieronder dieper in op wat er verandert voor die laatste groep.

Deze betalingen moet je aanleveren

Per 2022 is elke inhoudingsplichtige uitbetaler (werkgever) verplicht betalingen aan derden op te geven aan de Belastingdienst. Maar wanneer is er sprake van zo’n betaling? Daarvoor zijn 2 duidelijke voorwaarden. Degene aan wie je het bedrag uitbetaalt, is (1) niet bij je bedrijf in dienst en (2) je krijgt geen factuur, of een factuur zonder btw. Het gaat dan bijvoorbeeld om betalingen aan:

  • Auteurs en sprekers;
  • Particulieren, voor klussen als verbouwingen, schoonmaken, onderhoud, enzovoort;
  • Deelnemers van medische proeven.

Verzamel deze gegevens

Zodra je een betaling aan derden doet, is het niet genoeg om alleen het bedrag te registreren. Dit zijn alle gegevens die je per betaling aan de Belastingdienst moet doorgeven:

  • Gegevens over het bedrag:
    • Het betaalde bedrag
    • De datum waarop je het bedrag hebt betaald
  • Persoonlijke gegevens van degene aan wie je betaalt:
    • Naam
    • Adres
    • Geboortedatum
    • Burgerservicenummer (BSN)

Verzamel deze gegevens dus zodra je de betalingsafspraak maakt, zodat je er later niet meer achteraan hoeft.

Betalingen die je niet hoeft op te geven

Maar let op, want je hoeft niet alle betalingen aan derden door te geven aan de Belastingdienst. Het gaat om de volgende:

  • Betalingen aan vrijwilligers die onder de vrijwilligersregeling vallen;
  • Betalingen aan bijvoorbeeld (buitenlandse) beroepssporters, artiesten en werknemers en leden van een (buitenlands) gezelschap, voor werk waarover zij in Nederland geen belasting hoeven te betalen;
  • Betalingen aan erfgenamen van makers van foto’s, kunst, teksten of wetenschappelijk werk (auteursrecht);
  • Betalingen aan erfgenamen van kunstuitvoerders, zoals acteurs en muzikanten (naburig recht).

Dit soort betalingen mag je wel doorgeven, maar het is niet verplicht. Besluit je om het wel te doen? Verzamel en vermeld dan niet het burgerservicenummer van de personen aan wie je de bedragen hebt betaald.

Wanneer gaan de veranderingen in?

Deze wijzigingen zijn ingegaan per 1 januari 2022, maar je kunt in 2022 nog geen betalingen aan derden aanleveren bij de Belastingdienst. Alle uitbetaalde bedragen aan derden van 2022 moet je namelijk in januari 2023 opgeven. Per 1 januari 2023 wordt dat anders. Vanaf dat jaar geldt dat je de betalingen mag doorgeven wanneer het jou uitkomt, dus ook in het jaar zelf. De uiterste datum is altijd 31 januari van het volgende jaar. Dus de betalingen aan derden van 2023 moet je uiterlijk op 31 januari 2024 aan de Belastingdienst hebben doorgegeven.

Je krijgt geen uitnodiging meer van de Belastingdienst om de betalingen door te geven, omdat het vanaf 1 januari 2022 voor elke werkgever verplicht is. Zorg dus dat je het niet vergeet.

Meer weten of hulp nodig?

Heb je hulp nodig of wil je meer informatie? Neem dan contact op met onze specialisten! We staan voor je klaar.

Contact