Het kabinet broedde er al een tijdje op: de CO2-heffing registratie voor werkgevers. Eigenlijk moest de nieuwe wet al in 2022 ingaan, maar dat is niet gelukt. De wet is nu echter een feit en gaat vanaf 1 juli 2024 in. Wat houdt de registratie van de CO2-heffing in en waar moet je als werkgever rekening mee houden? We zetten het op een rij.

Update - 3 november 2023

De ingangsdatum van 1 juli 2024 is een half jaar later dan de eerder gecommuniceerde ingangsdatum van 1 januari 2024. De Raad van State heeft namelijk geadviseerd om een aantal wijzigingen door te voeren in de Klimaatwet, waar de CO2-registratie onderdeel van is. Hierdoor wordt de ingangsdatum met een halfjaar opgeschoven. Aan de voorwaarden van de CO2-registratie wijzigt inhoudelijk niets. 

Ben je klant van Visma | YouServe en wil je meer weten over dit onderwerp én hoe we jouw organisatie hierbij ondersteunen? Schrijf je dan in voor ons webinar op 21 november 2024

Wat is de CO2-heffing?

De CO2-heffing houdt in dat je als werkgever de CO2-uitstoot van je werknemers moet bijhouden. Dat geldt voor alle zakenreizen, dus voor het woon-werkverkeer en andere werkgerelateerde reizen. Je hoeft dit alleen te doen als je meer dan 100 werknemers in dienst hebt. Dit moet je vastleggen:

  • Met welk vervoermiddel je medewerkers van en naar de werkplek reizen, bijvoorbeeld de (elektrische) fiets, het ov of de auto
  • Bij auto’s geef je precies aan om welk type en merk het gaat, omdat die een groot verschil in CO2-uitstoot hebben
  • Het aantal gereisde autokilometers, uitgesplitst naar soort brandstof
  • Het aantal vliegreizen en de vliegafstand voor zakelijke reizen

Zoals het er nu uitziet, gaat deze regeling in een aantal jaar stap voor stap in. Eerst houd je alleen de uitstoot bij. Daarna koppel je een norm aan die uitstoot. Als je die CO2-norm overtreedt, moet je waarschijnlijk een boete betalen. De details daarover zijn nu nog niet bekend.

Minder CO2-uitstoot

De overheid voert deze heffing in zodat de CO2-uitstoot omlaag gaat. De meetplicht moet er uiteindelijk voor zorgen dat er in 2030 een miljoen ton minder CO2-uitstoot is. Die lagere uitstoot is een belangrijk doel uit het Klimaatakkoord. Met de CO2-heffing wil het kabinet werkgevers stimuleren om personeel met duurzamer vervoer van en naar het werk te laten reizen, zoals het Openbaar Vervoer, de (elektrische) fiets en de elektrische auto.

Bezwaren tegen de nieuwe regels

Er waren veel bezwaren tegen de CO2-heffing. Zo twijfelen veel werkgevers aan de uitvoerbaarheid. Moet je je werknemers bijvoorbeeld verplichten om een rittenadministratie bij te houden? Ook levert de administratie van alle ritten enorm veel extra werk op. Daarnaast geeft werkgeversvereniging VNO-NCW aan dat de CO2-meetplicht niet de privacy van medewerkers mag ondermijnen.

Houd hier rekening mee als werkgever

Alle bedrijven die 100 werknemers of meer hebben, moeten vanaf 1 juli 2024 de CO2-uitstoot van woon-werkverkeer en andere zakelijke reizen bijhouden. Je rapporteert de uitstoot ieder jaar aan de overheid. De eerste 3 jaar, in 2024, 2025 en 2026, hoef je deze alleen maar te meten. Vanaf 2027 komt er waarschijnlijk een limiet voor broeikasgassen per bedrijf. Als je die CO2-norm overtreedt, volgt een boete of andere straf. Op welke manier je de uitstoot moet bijhouden, wat de normen worden en wat er precies gebeurt bij overtredingen, is nu nog niet bekend. Je kunt je hier dus nog niet op voorbereiden.

Welke gegevens moet je registreren?
Je moet de volgende gegeven registreren vanaf 1 juli 2024:

  • het aantal reizigerskilometers voor woon-werkmobiliteit en zakelijke mobiliteit
  • de gebruikte reis modaliteiten
  • de gebruikte brandstof of andere voeding van de motor van het voertuig als gebruik wordt gemaakt van een bromfiets, scooter of motorvoertuig

Verschillende reis modaliteiten
De registratie van kilometers is opgesplitst in 4 reis modaliteiten:
1. Openbaar vervoer reizen
2. Reizen per fiets of voet
3. Reizen per bromfiets of scooter
4. Reizen per motorvoertuig

Bij reis modaliteiten 3 en 4 is er een onderscheid in 8 soorten brandstof/voeding:

  1. Elektrisch
  2. LNG
  3. Hybride
  4. Benzine
  5. LPG
  6. Biobrandstof
  7. CNG
  8. Diesel

Regels en uitzonderingen:

  • Dit hoeft alleen geregistreerd te worden voor werknemers met tenminste 20 contracturen per maand op 1 juli.
  • Alleen de reiskilometers binnen Nederland tellen mee.
  • Bij woon-werk met meerdere vervoersmiddelen: alle kilometers registreren op het vervoersmiddel met de meeste kilometers
  • Diverse uitgezonderde situaties:
    • Vliegtuigen, helicopters, vaartuigen of werktuigen
    • Voertuigen die bedoeld zijn voor vervoer van goederen of dieren
    • Hulpverleningsdiensten, politie, brandweer, geneeskundige hulpverlening, rampenbestrijding, crisisbestrijding en militair gebruik
    • Vervoer van personen tegen betaling

Op de hoogte blijven van de HR-plannen voor 2024?

Wil je graag op de hoogte blijven van veranderingen in wet- en regelgeving? Vul het formulier hieronder in, dan ontvang je alle actuele informatie meteen in je mailbox.

Heb je vragen over dit artikel, of heb je hulp nodig bij bijvoorbeeld het aanpassen van je HR-processen? Neem dan contact met ons op, onze specialisten helpen je graag.

Contact met Visma | YouServe

Schrijf je in