

Wet- en regelgeving is complex en voortdurend in beweging. Vaak hebben wijzigingen veel impact op een organisatie. Wat zijn de laatste trends van wet- en regelgeving met impact op het gebied van HR? Onze specialisten volgen de ontwikkelingen nauwgezet en staan regelmatig in contact met betrokkenen zoals de Belastingdienst en het UWV. Blijf op de hoogte en lees de laatste stand van zaken op onze themapagina.
Verplicht minimumuurloon vanaf 2024
Vanaf 1 januari 2024 gaat het verplichte minimumloon per uur in. Daarmee verdwijnen de vaste minimum maand-, week- en daglonen. Wat verandert er precies en wat zijn de gevolgen voor jou als werkgever? Je leest het in dit uitgebreide artikel.
Whitepaper: Aan het werk met werknemers met een laag loon
Als je iemand in dienst neemt die een laag loon verdient, kan je nog maximaal twee jaar profiteren van het lage-inkomensvoordeel en de tegemoetkoming verhoging minimumjeugdloon (het jeugd-LIV). Wil je meer weten over de bedragen die hier mee gemoeid zijn en welke voorwaarden gelden? Download dan snel de whitepaper!

Nieuwe subsidie voor mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie
Vanuit het Europees Sociaal Fonds (ESF+) komt 70 miljoen euro beschikbaar voor mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie. De subsidie is bedoeld voor scholing en begeleiding, zodat ze hun positie kunnen verbeteren. Hieronder lees je waarvoor je het geld als werkgever mag inzetten en via welke partijen de aanvraag verloopt.
Vastleggen visie medewerker op re-integratie vanaf nu verplicht
Sinds 1 juli 2023 is het voor jou als werkgever verplicht om de visie van een zieke medewerker op zijn of haar re-integratie vast te leggen. Wat houdt dit precies in en hoe voldoe je aan deze nieuwe regeling? Dat leggen we uit in dit artikel.
Meer over wet- en regelgeving
Nieuwe uitzonderingsregel voor thuiswerkende grensarbeiders
Heb je werknemers die in het ene land voor je werken en in het buurland wonen? Voor hen is op 1 juli 2023 een nieuwe uitzonderingsregel ingegaan. Dankzij deze regeling kunnen ze vaker thuiswerken, zonder dat hun sociale zekerheid naar het woonland verschuift. Hoe dat precies zit en waar je bij HR op moet letten, lees je in dit artikel.
Wat houdt de modernisering van het concurrentiebeding in?
Het is de hoogste tijd om het concurrentiebeding te moderniseren, zo vindt het kabinet. Voor werknemers is het nu namelijk lastig om van baan te wisselen en voor jou als werkgever is het moeilijk om mensen te vinden. Wat verandert er precies aan het concurrentiebeding en waar moet je op de HR-afdeling rekening mee houden?
Deze maatregelen maken de arbeidsmarkt evenwichtiger
De arbeidsmarkt is uit balans, zo bleek uit een rapport van de Commissie Borstlap. Daarom heeft minister Van Gennip van Sociale Zaken een pakket maatregelen aangekondigd om de arbeidsmarkt toekomstbestendig te maken. Wat houden die maatregelen precies in en wat betekenen ze voor jou als werkgever?
Dit betekent de Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie voor jouw organisatie
Het aangenomen wetsvoorstel Toezicht gelijke kansen bij werving en selectie houdt in dat je binnenkort als werkgever en als intermediair verplichtingen hebt rondom het voorkomen van discriminatie op de arbeidsmarkt. Hoe zien deze plichten eruit en welke impact hebben ze op je werving- en selectiebeleid?
Aangescherpte regeling STAP-budget
Vanaf 28 februari 2023 is het STAP-budget weer aan te vragen. Deze subsidie van €1000 per persoon kunnen werkenden en werkzoekenden inzetten om zichzelf te ontwikkelen op professioneel vlak. De regeling is dit jaar “strenger en strakker” om misbruik en oneigenlijk gebruik van het STAP-budget tegen te gaan.
Alle regels voor de opzegtermijn op een rij
Wil jij of één van je werknemers de arbeidsovereenkomst opzeggen? Dan krijg je te maken met een wirwar van regels voor de opzegtermijn. Voor elk soort contract is er namelijk andere regelgeving. Hieronder zetten we overzichtelijk voor je op een rij wat in welke gevallen geldt.
Alles over de nieuwe Wet werken waar je wilt
In 2022 heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel van de Wet werken waar je wilt aangenomen. Deze wet gaat over de rechten en plichten rondom hybride werken. Wanneer gaat de wet in, wat houden de nieuwe regels precies in en wat verandert er voor jou als werkgever? Dat lees je in dit artikel.
Richtlijn bescherming Oekraïense vluchteling verlengd
De Richtlijn Tijdelijke Bescherming is verlengd tot 4 maart 2024. Voor de meeste vluchtelingen uit Oekraïne wijzigt er niets en zij behouden toegang tot de arbeidsmarkt. Heeft jouw organisatie Oekraïense vluchtelingen in dienst? Lees wat dit voor hen en voor jouw organisatie betekent.
Het nieuwe pensioenstelsel: veranderingen en impact
Het is tijd voor nieuwe pensioenregels, zo vindt de overheid. Vanaf 1 juli 2023 komt er een overgang naar een nieuw pensioenstelsel. Wat verandert er precies, wat voor impact heeft dit op jou als werkgever en hoe ziet de besluitvorming eruit?
Regels voor de gerichte vrijstelling thuiswerkvergoeding
Veel werkgevers willen een thuiswerkvergoeding geven aan werknemers. Sinds 1 januari 2022 geldt er een fiscale vrijstelling voor de vergoeding van de thuiswerkkosten. Hoe maak je hier gebruik van en waar moet je rekening mee houden als werkgever?
Hoe lang heeft een zieke AOW’er recht op loon in 2023?
Er komt een aanpassing van de Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd. Dat betekent onder andere dat de loondoorbetaling bij ziekte verandert. Hoe lang heeft een zieke AOW’er recht op loon in 2023 en waar moet je als werkgever rekening mee houden?
Dit houdt de aanpassing van de WIA-keuring voor 60-plussers in
Sinds 1 oktober 2022 heeft het UWV het proces van de WIA-beoordeling voor 60-plussers aangepast. Wat verandert er precies, hoe ziet de nieuwe keuring eruit en wat betekent dat voor jou als werkgever?
Wat je moet weten over de verhoging van het minimumloon vanaf 2023
Het minimumloon, ook wel bekend als WML (Wettelijk Minimumloon), gaat de komende jaren omhoog. Hoe zit het precies met die verhoging en wat is de impact op jou als werkgever?
Deze nieuwe regels voor loontransparantie komen eraan
De loonkloof tussen mannen en vrouwen bestaat nog steeds. Om die kleiner te maken, komen er vanuit de EU nieuwe regels voor loontransparantie. Wanneer gaan de regels in, hoe zien die richtlijnen eruit en waar moet je rekening mee houden als werkgever?
Betaald ouderschapsverlof: hoe werkt het in de praktijk?
Sinds 2 augustus 2022 kunnen werknemers negen weken betaald ouderschapsverlof opnemen. Hoe werkt dit in de praktijk? In dit artikel lees je de voorwaarden aan het betaalde verlof, de berekening van de uitkering en hoe je de uitkering als werkgever aanvraagt.
Whitepaper: Nieuwe regels voor studiekosten en nevenwerkzaamheden
Het vak van de HR- en salarisprofessional is altijd in beweging. Onlangs zijn er weer enkele veranderingen doorgevoerd in de wet- en regelgeving, Wil je weten hoe het precies zit? Download dan snel de whitepaper!
Whitepaper: Uitbreiding van informatieplicht voor werkgever
Sinds 1 augustus 2022 moet je extra informatie verstrekken aan nieuwe werknemers. Daarnaast moet je rekening houden met nieuwe deadlines voor de informatievoorziening. Wil je weten wat dit betekent voor jouw organisatie? Download dan de whitepaper!
Whitepaper: Wat te doen bij verzoek om betaald ouderschapsverlof
Sinds 2 augustus 2022 kunnen ouders in het eerste jaar na de geboorte van hun kind 9 weken ouderschapsverlof opnemen en daarbij een uitkering van UWV ontvangen. Wil je weten wat je dan allemaal moet regelen? Download dan snel deze whitepaper!
Alle HR-plannen uit het Belastingplan 2023 op een rij
Op Prinsjesdag 2022 heeft het kabinet het Belastingplan 2023 bekendgemaakt. Er staan heel wat plannen in met gevolgen op HR-gebied. Wat houden deze HR-plannen in en waar moet je rekening mee houden als HR-professional? In dit artikel lees je alles wat je moet weten.
Wat we nu weten over de CO2-heffing
Het kabinet broedt er al een tijdje op: de CO2-heffing voor werkgevers. Eigenlijk moest de nieuwe wet al in 2022 ingaan, maar door de lange kabinetsformatie is dat niet gelukt. De wet gaat nu in per 1 juli 2023. Wat weten we nu over de CO2-heffing en waar moet je als werkgever rekening mee houden? We delen het met je in deze blog.
Dit houdt de beperking van de 30%-regeling in
Er komt een beperking van de 30%-regeling. Deze staat ook wel bekend als de expatregeling. Wat is de situatie nu, wat gaat er veranderen en wat betekent dat voor jou als werkgever? In dit artikel lees je alle details.
Nogmaals uitstel inwerkingtreding IKV
De inwerkingtreding van het Besluit inkomstenverhouding (Besluit IKV) wordt met nog een jaar uitgesteld, namelijk tot 1 januari 2025. De reden is dat de complexiteit groter is dan verwacht. Lees in dit artikel wat dat betekent voor jou als werkgever.
Alles over de verhoging van de onbelaste kilometervergoeding per 2023
De onbelaste reiskostenvergoeding gaat omhoog. Wat houden de nieuwe regels precies in en wat zijn de gevolgen voor jou als werkgever? In deze blog lees je alle details.
Alles wat je moet weten over nieuwe wet arbeidsvoorwaarden
Op 1 augustus 2022 gaat de nieuwe Wet voorspelbare en transparante arbeidsvoorwaarden in voor betere bescherming werknemers tegen onzekere arbeidsvoorwaarden. Wat houden de nieuwe regels in en waar moet je als werkgever aan denken?
De 4 belangrijkste HR-plannen uit de Voorjaarsnota
Begin juni kwam de Voorjaarsnota 2022 uit. Daarin staan de voorgenomen belastingplannen voor 2023. Hoe zit het precies met de besluitvorming rondom deze plannen? En nog belangrijker: welke plannen hebben gevolgen op HR-gebied?
Afspraken over grensarbeiders deels afgeschaft per 1 juli 2022
Heb je als werkgever grensarbeiders uit Duitsland en/of België in dienst? De overeenkomsten met België en Duitsland over grensarbeiders die thuiswerken vanwege het coronavirus zijn deels afgeschaft. Dat heeft mogelijk impact op de belasting- en sociale verzekeringssituatie van individuele werknemers.
Hoe zit het met de AVG als je nieuwe medewerkers in dienst neemt?
Bij het aannemen van nieuwe medewerkers hoort ook administratie: je verwerkt de persoonsgegevens en voegt de medewerkers toe aan je systeem. Volgens de AVG moet je verantwoorden welke gegevens je gebruikt en waarom. Waar moet je nu precies op letten rondom de AVG als je nieuwe medewerkers in dienst neemt? Met deze 5 stappen breng je je AVG-basis op orde.
Loonheffing en arbeidskorting berekenen van salarissen en incidentele beloningen
Als HR-professional heb je er het hele jaar door mee te maken: de loonheffing en arbeidskorting op salarissen van werknemers. Hoe zit het eigenlijk met de berekening van belastingen over salarissen en incidentele beloningen, zoals het vakantiegeld?
Betalingen aan derden: zó geef je het door aan de Belastingdienst
Doe je weleens betalingen aan derden voor sommige werkzaamheden of diensten, zoals sprekers op een bijeenkomst of een klusjesman? Let dan op, want per 2022 verandert de manier waarop je dit aan de Belastingdienst doorgeeft.
Dit verandert er aan het ouderschapsverlof
Vanaf 2 augustus 2022 verandert de regeling van het ouderschapsverlof. De 26 weken verlof voor ouders zijn nu nog onbetaald, maar vanaf die datum gedeeltelijk betaald. Zo kunnen ouders rustig wennen aan de nieuwe situatie. Wat verandert er precies en wat moet je als werkgever regelen?
De to-do lijst voor elke nieuwe dienstbetrekking
Bij de start van een nieuwe dienstbetrekking moet je als werkgever veel gegevens in de administratie vastleggen en verwerken. Zo moet je gegevens voor de loonheffingen verzamelen en bewaren en de identiteit van de werknemer vaststellen.
Nieuwe werknemer opnemen in de loonadministratie
Als werkgever moet jouw organisatie voor elke werknemer aangifte van de berekende loonheffingen doen en deze aan de Belastingdienst afdragen. Om aan deze inhoudingsplicht te kunnen voldoen, moet je een nieuwe werknemer in de loonadministratie opnemen.
Afspraken over grensarbeiders opnieuw verlengd
Nederland heeft overeenkomsten gesloten met België en Duitsland over grensarbeiders die thuiswerken vanwege het coronavirus. De afspraken die hierin opgenomen zijn gelden sinds 11 maart 2020 en zijn recentelijk verlengd tot en met 30 juni 2022.
Regels voor ziekmelden na ontslag aangescherpt
Stel: je ontslaat een werknemer, maar hij of zij wordt binnen 4 weken na uitdiensttreding ziek. Wat zijn dan de regels? Uit een uitspraak van de kantonrechter van begin 2022 blijkt dat je met een aantal dingen rekening moet houden.
Wetsvoorstel opent gesprek over onbereikbaarheid
De 9-tot-5-baan bestaat allang niet meer en dankzij nieuwe technologie zijn we altijd en overal bereikbaar. Ontwikkelingen die grote invloed hebben op het werkgeluk van jouw personeel. Een initiatiefwetsvoorstel van Tweede Kamerlid Gijs van Dijk (PvdA) opent het gesprek tussen werknemers en werkgevers.
Geen lager loon voor zieke werknemer tijdens vakantie
Tijdens opname van vakantie ontvangt een werknemer die arbeidsongeschikt is vanwege ziekte, hetzelfde loon als wanneer hij niet ziek zou zijn geweest. Dat oordeelt het Europees Hof van Justitie in een uitspraak van december 2021. Meer weten? Lees het artikel!
Wijziging in gerichte vrijstelling voor arbovoorziening
Heb jij je werkkostenregeling (WKR) al op orde volgens de huidige wet- en regelgeving? In 2022 is een wetswijziging rondom de gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen ingegaan. Deze geldt vanaf 1 januari alleen voor verplichte arbovoorzieningen. Wat verandert er en wat betekent dit voor jouw organisatie?
RVU-uitkering niet zichtbaar in VIA Inkomstenbelasting 2021
Sinds 1 maart kan het weer: de aangifte inkomstenbelasting over 2021. De Belastingdienst vult vooraf een aantal bij hen bekende gegevens alvast in. Een uitzondering is de RVU-opgave. Zijn er werknemers in jouw organisatie die een RVU-uitkering hebben ontvangen in 2021?
Loonsubsidie NOW verlengd tot en met maart 2022
Ook nu de coronamaatregelen versoepeld en zelfs voor een groot deel afgeschaft zijn, had en heeft corona nog steeds grote gevolgen voor ondernemers en werkenden. Het kabinet heeft daarom de loonsubsidie NOW verlengd tot en met maart 2022 (NOW6).
Maximale transitievergoeding verhoogd in 2022
Als je als werkgever een werknemer ontslaat of het contract niet verlengt, dan heeft de werknemer recht op een transitievergoeding. De maximale transitievergoeding is vanaf 1 januari 2022 verhoogd van € 84.000 naar € 86.000. Het maximumbedrag is aangepast aan de ontwikkeling van de contractlonen. Welke gevolgen heeft dit voor jouw organisatie?
1000 euro STAP-budget voor opleiding
Vanaf 1 maart 2022 kan iedere werkende en werkzoekende €1000 subsidie per jaar aanvragen voor een opleiding. Dit heet het STAP-budget: Stimulans Arbeidsmarkt Positie. Deze subsidie kan de aanvrager inzetten om zichzelf te ontwikkelen op professioneel vlak. Ben jij op de hoogte van de ins en outs van het STAP-budget, hoe het werkt en wat het kan opleveren voor de werknemers in jouw organisatie?
Whitepaper: wijzigingen in loonaangifte per 2022
In 2022 zal de doorvoering van verschillende wijzigingen in de loonaangifte veel meer invloed hebben op je werk. Wil je weten welke nieuwe codes en rubrieken gaan gelden en nog belangrijker: waar je dan vooral op moet letten? Download dan snel de whitepaper!
Loonsubsidie NOW keert terug
Sinds eind november zijn de coronamaatregelen weer aangescherpt. Dit heeft wederom grote gevolgen voor ondernemers en werkenden en daarom heeft het kabinet het steunpakket uitgebreid. Een belangrijk onderdeel is de terugkeer van de loonsubsidie NOW (NOW5).
Hybride werken: de uitdagingen voor 2022
Veel organisaties kiezen ervoor om hybride werken - afwisselend op kantoor en thuis - te blijven faciliteren, ook als de corona-regels in de toekomst versoepeld worden. Werknemers die daarvoor kiezen én hun werkgevers zullen vanaf 2022 voor verschillende uitdagingen komen te staan, omdat er het een en ander zal wijzigen in de wet- en regelgeving. In dit artikel lees je er meer over.
Whitepaper: corona steunregelingen komen tot een eind
Stap voor stap worden de coronamaatregelen aangescherpt. Tegelijkertijd stoppen diverse steunregelingen. Per 1 oktober 2021 kwam er een einde aan de loonkostensubsidie NOW, de subsidie voor vaste lasten TVL en het bijzonder belastinguitstel. Maar het kabinet staakt niet álle coronasteun. Wil je weten welke steunregelen nog doorlopen? Download dan de whitepaper!
Whitepaper: premies en tarieven voor werkgevers voor 2022
Het CPB verwacht dat de cao-lonen in 2022 hard zullen stijgen. Samen met de aangekondigde wijzigingen op Prinsjesdag betekent dit dat de loonkosten voor veel organisaties omhoog gaan. Ook voor jouw organisatie? In deze whitepaper zetten we alle wijzigingen op een rij.
Einde overgangsrecht levensloopregeling per 2022
De levensloopregeling is in 2006 ingevoerd om belastingvrij te sparen, om een inkomen te hebben bij het opnemen van onbetaald verlof. Sinds 2021 is deze regeling niet meer beschikbaar voor nieuwe deelnemers en bestaat er voor betaalde deelnemers een overgangsrecht. Meer hierover weten? Lees dan ons artikel over de levensloopregeling.
Prinsjesdag 2021
Op dinsdag 21 september 2021 was het Prinsjesdag. De dag die in het teken staat van de Miljoenennota en de Rijksbegroting. De nota en rijksbegroting bevatten informatie over de plannen van het kabinet. Wil je weten welke 5 belangrijkste veranderingen prinsjesdag heeft op HR gebied? Lees dan ons prinsjesdag artikel.
Ontdek de mogelijkheden
Benieuwd wat onze software voor jouw HR-administratie kan betekenen? We laten je graag de mogelijkheden zien via een persoonlijke demo.