Sinds 1 oktober 2022 heeft het UWV het proces van de WIA-beoordeling voor 60-plussers aangepast. Wat verandert er precies, hoe ziet de nieuwe keuring eruit en wat betekent dat voor jou als werkgever? Dat lees je in dit artikel.

Achterstanden bij het UWV wegwerken

De nieuwe WIA-keuring voor 60-plussers is eenvoudiger. Dat is een tijdelijke maatregel, zodat het UWV achterstanden kan wegwerken. Normaliter duurt het namelijk in veel gevallen erg lang voordat een 60-plusser een beoordeling krijgt. Met het nieuwe proces gaat dit sneller, zodat jij en de werknemer eerder zekerheid hebben over de WIA-keuring.

Dit verandert er bij de WIA-beoordeling van 60-plussers

Elke werknemer die 2 jaar ziek is, komt in aanmerking voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering: de WIA. Om te bepalen of zo’n werknemer recht heeft op die uitkering, kreeg hij of zij altijd een sociaal-medische beoordeling van een verzekeringsarts en een arbeidsdeskundige. Dit is per 1 oktober 2022 veranderd: alleen een arbeidsdeskundige doet nu nog een beoordeling. Die aanpassing geldt voor de volgende groep werknemers:

  • De werknemer is 2 jaar ziek tussen 1 oktober 2022 en 1 januari 2024
  • Op de dag waarop de werknemer 2 jaar ziek is, is hij of zij 60 jaar of ouder

Maar let op: deze verandering is niet verplicht. Wil jij of je medewerker toch een beoordeling van de verzekeringsarts? Dan geef je dat aan bij het UWV en volgt er net als eerst een beoordeling van zowel de verzekeringsarts als arbeidsdeskundige.

Zo ziet de nieuwe WIA-keuring eruit

Het aangepaste proces voor de WIA-keuring van 60-plussers duurt tot en met 31 december 2023. Zo gaat de nieuwe WIA-beoordeling in z’n werk:

  1. Het UWV beoordeelt de situatie van je medewerker op basis van alle informatie die hij of zij bij de WIA-aanvraag heeft ingediend.
  2. De arbeidsdeskundige neemt contact op met jou als werkgever en met de werknemer. Hij of zij legt uit hoe de nieuwe WIA-beoordeling werkt en vraagt waar je voorkeur naar uitgaat.
    • Geven jullie allebei toestemming voor de eenvoudige beoordeling? Dan krijgt de medewerker alleen een keuring van de arbeidsdeskundige.
    • Wil jij of de werknemer liever de volledige beoordeling? Dan verandert er niets: zowel de arbeidsdeskundige als de verzekeringsarts doen de keuring.


Bij de eenvoudige beoordeling krijgen 60-plussers in de meeste gevallen een volledige arbeidsongeschiktheidsuitkering (WGA 80 - 100%). Hierop zijn 2 uitzonderingen:

  • Je medewerker kan nog werken en heeft minder dan 35% inkomensverlies. In dat geval heeft hij of zij net als eerst geen recht op een WIA-uitkering.
  • Volgens de bedrijfsarts kan je werknemer tot aan het pensioen niet meer werken. De verzekeringsarts bepaalt vervolgens of hij of zij volledig en duurzaam arbeidsongeschikt is. Is dat het geval? Dan komt diegene in aanmerking voor een (hogere) IVA-uitkering.

De gevolgen voor jou als werkgever

Als werkgever bepaal je zelf wat de impact is van deze aanpassing. Als je niet akkoord gaat met de eenvoudige WIA-beoordeling van een 60-plusser, verandert er niets. En ook als je het UWV wel een eenvoudige keuring laat doen, is de impact beperkt. Je krijgt niet te maken met extra kosten, want het UWV betaalt de WIA-uitkering. Daarnaast betaal je geen hogere premies, zoals de Whk-premie. Het is dus vooral een manier voor het UWV om de achterstanden weg te werken, waar jij zo min mogelijk van merkt. Meer weten of hulp nodig?

Wil je meer weten over de aangepaste WIA-keuring voor 60-plussers, hoe lang je een zieke AOW’er moet doorbetalen of kun je hulp gebruiken? Neem contact met ons op, dan helpen we je zo snel mogelijk verder.

Contact met Visma | YouServe