Begin juni kwam de Voorjaarsnota 2022 uit. Daarin staan allerlei belastingplannen voor 2023, maar die zijn nog niet definitief. Hoe zit het precies met de besluitvorming rondom deze plannen? En nog belangrijker: welke plannen hebben gevolgen op HR-gebied? In deze blog zetten we alles wat je moet weten overzichtelijk op een rij.

Publicatiedatum: 14 juni 2022

De besluitvorming rondom het Belastingplan 2023

Dit jaar gaat anders dan de afgelopen jaren. Voorheen kondigde het kabinet het Belastingplan voor het volgende jaar aan op Prinsjesdag. Nu gebeurt dat al in de Voorjaarsnota. Daardoor hebben de Eerste en Tweede Kamer langer de tijd om de plannen te toetsen en te beoordelen. Zo verloopt de verdere besluitvorming:

  • 20 september 2022 (Prinsjesdag): het kabinet dient het Belastingplan 2023 in bij de Tweede Kamer.
  • 17 oktober 2022: het eerste wetgevingsoverleg (eerste termijn) vindt plaats in de Tweede Kamer. De schriftelijke antwoorden op vragen volgen 4 dagen later, op 21 oktober.
  • 31 oktober 2022: het tweede wetgevingsoverleg (eerste termijn regering en tweede termijn) vindt plaats.
  • 8 en 9 november 2022: de algemene (plenaire) behandeling van het Belastingplan is in de Tweede Kamer.
  • 10 november 2022: de stemmingen vinden plaats. Hierna zijn de plannen definitief.

Tegen het einde van dit jaar is dus duidelijk wat de definitieve plannen voor 2023 zijn. Hieronder lees je de 4 belangrijkste plannen met HR-gevolgen uit de Voorjaarsnota, waar de Tweede Kamer in het najaar over stemt.

1. Verhoging van de onbelaste reiskostenvergoeding

Als het aan het kabinet ligt, gaat per 1 januari 2023 de onbelaste reiskostenvergoeding omhoog. Die is nu nog 19 cent en gaat dan naar 21 cent per kilometer. In 2024 gaat het belastingvrije bedrag verder omhoog naar 23 cent per kilometer. Maar let op: dat betekent niet dat je als werkgever verplicht bent om een hogere reiskostenvergoeding te betalen. Of je de vergoeding verhoogt, beslis je zelf of komt in de cao van jouw branche te staan. Lees meer over de reiskostenvergoeding in dit artikel.

2. Verhoging van het minimumloon

Ook het minimumloon stijgt. Dat zou eigenlijk vanaf 2024 in 2 stappen gebeuren, maar het kabinet wil er volgend jaar al mee beginnen. In totaal gaat het minimumloon dan 7,32% omhoog in 3 stappen: 2,5% in 2023, 2,5% in 2024 en 2,32% in 2025. Het minimumloon stijgt al jaarlijks met de cao-lonen mee. Deze verhoging staat daar los van en komt dus bovenop de normale jaarlijkse stijging. Lees meer over de verhoging van het minimumloon in dit artikel.

3. Beperking van 30%-regeling tot Balkenendenorm

Daarnaast krijgt de 30%-regeling, ook wel bekend als de expatregeling, minder belastingvoordeel. Deze regeling geldt voor buitenlandse werknemers die in Nederland werken. Zij hoeven op dit moment over maximaal 30% van hun loon geen belasting te betalen. Het kabinet wil dat het maximale jaarsalaris voor deze regeling de Balkenendenorm (WNT-norm) wordt. In 2022 is dat 216.000 euro. Als een expat meer dan die norm verdient, gaat hij of zij dus over het volledige jaarsalaris belasting betalen. Hiervoor komt een overgangsregeling van 3 jaar. Het is nog niet bekend hoe die overgang eruitziet. In dit artikel lees je meer over de beperking van de 30%-regeling.

4. Invoering van de CO2-heffing

In de Voorjaarsnota is nog niets te vinden over de CO2-heffing, maar de kans is groot dat deze op Prinsjesdag wel in het Belastingplan 2023 staat. De wet is namelijk al een tijd in voorbereiding en had eigenlijk in 2022 moeten ingaan. De CO2-heffing betekent dat je als werkgever verplicht bent om de CO2-uitstoot van je medewerkers bij te houden. Het gaat dan om alle zakelijke reizen, dus zowel het woon-werkverkeer als andere zakenreizen. Je legt vast met welk vervoersmiddel je werknemers van en naar de werkplek reizen. Bij auto’s is het de bedoeling om onderscheid te maken tussen verschillende types en merken, omdat daar een groot verschil in CO2-uitstoot is. 

Het lijkt erop dat de CO2-heffing alleen gaat gelden voor grote werkgevers vanaf 100 medewerkers. Eerst houd je alleen de uitstoot bij en een aantal jaar later moet je ook een norm aan die uitstoot koppelen. Het is nog niet bekend wat er gebeurt als je die norm overtreedt. Meer over de CO2-heffing lees je in dit artikel.

Op de hoogte blijven?

De ontwikkelingen van deze plannen volgen elkaar snel op en er komen steeds meer details naar buiten. Wil je op de hoogte blijven? Vul het formulier hieronder in, dan ontvang je alle actuele nieuws meteen in je mailbox.

Heb je vragen over dit artikel, of heb je hulp nodig bij bijvoorbeeld het aanpassen van je HR-processen? Neem dan contact met ons op, onze specialisten helpen je graag.

Contact met Visma | YouServe

Schrijf je in