Sinds eind november zijn de coronamaatregelen weer aangescherpt. Dit heeft wederom grote gevolgen voor ondernemers en werkenden en daarom heeft het kabinet het steunpakket uitgebreid. Een belangrijk onderdeel is de terugkeer van de loonsubsidie NOW (NOW5). De NOW-regeling kan tot eind januari 2022 aangevraagd worden.

Wat is de loonsubsidie NOW5?

De NOW-regeling is een subsidie waarbij werkgevers een tegemoetkoming in de loonkosten ontvangen voor geleden omzetverlies door corona. Het doel van deze subsidie is dat werkgevers hun personeel kunnen doorbetalen en behouden. De NOW vergoed het salaris van zowel medewerkers met een vast als een flexibel contract. De NOW5 heeft betrekking op de periode 1 november t/m 31 december 2021 en heeft in grote lijnen dezelfde voorwaarden als NOW4. Het vergoedingstarief is opnieuw 85 procent. Voor de NOW5 is in totaal ongeveer 1,5 miljard euro gereserveerd.

Voor wie is de NOW subsidie bedoeld?

De doelgroep van de NOW-regeling zijn ondernemers die tenminste 20 procent omzetverlies geleden hebben door corona. Zij kunnen voor november en december 2021 de NOW5 aanvragen. De voorwaarden om in aanmerking te komen voor NOW5 zijn ongeveer hetzelfde als bij NOW4. Bij NOW5 is toegevoegd dat de regeling ook in te zetten is door starters: werkgevers die tussen 1 februari 2020 en 30 september 2021 gestart zijn met hun onderneming.

Wat is de aanvraagperiode van NOW5?

Vanaf 13 december 2021 is de NOW5 aan te vragen. Dat kunnen werkgevers doen via het aanvraagloket van het UWV. Aanvragen kan tot en met 31 januari 2022.

Meer informatie over NOW5

Op de website van de Rijksoverheid is meer informatie te vinden over NOW5. Bijvoorbeeld over voorwaarden en uitgewerkte informatie over het aanvragen van de subsidie.

Klik hier voor meer informatie.

Meer weten?

Wil je meer weten over de NOW-subsidie? Of heb je andere vragen over bijvoorbeeld de impact van wet- en regelgeving op jouw HR-beleid? Neem dan contact met ons op, onze specialisten adviseren je graag!

Contact