Het is je vast niet ontgaan: op dinsdag 21 september 2021 was het Prinsjesdag. Minister Hoekstra van Financiën heeft de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan de Tweede Kamer aangeboden. In de Miljoenennota staan de belangrijkste plannen en keuzes van het demissionaire kabinet voor 2022 en - niet onbelangrijk - wat de kosten zijn van die plannen. Ook beschrijft de Miljoenennota de financiële en economische situatie van Nederland en de verwachte ontwikkelingen. De specialisten van Visma | YouServe, in samenwerking met Visma I Raet, zetten graag voor je op een rijtje wat de gevolgen zijn van de nieuwe plannen voor wet- en regelgeving. En: welke impact heeft dit voor jouw HR-afdeling en het HR-beleid?

De 5 belangrijkste veranderingen op HR-gebied in 2022

Wij geven graag een korte uitleg over de vijf belangrijkste veranderingen op HR-gebied. Wil je meer weten? Neem dan gerust contact op met één van onze specialisten.

€1000 STAP-budget per persoon

Werkenden en werkzoekenden kunnen vanaf 1 maart 2022 een budget van €1000 per jaar aanvragen om te werken aan hun opleiding en ontwikkeling. Dat is het STimulering ArbeidsmarktPositie-budget. Werkenden kunnen dit zelfstandig doen, dus zonder bemoeienis van de werkgever.

Bekijk de video

Betaald ouderschapsverlof

Per 2 aug 2022 zijn de eerste 9 van de totaal 26 weken ouderschapsverlof betaald. Ouders ontvangen dan 50% van het dagloon als uitkering via het UWV. Voorwaarde is dat het verlof in het eerste levensjaar van het kind moet worden opgenomen.

Bekijk de video

Thuiswerkvergoeding wordt gerichte vrijstelling

Vanaf 2022 wordt de thuiswerkvergoeding een gerichte vrijstelling. Dat betekent dat je als werkgever jouw medewerkers onbelast deze vergoeding kunt geven wanneer zij thuiswerken.

Bekijk de video

Bijtelling elektrische leaseauto

De bijtelling voor elektrische leaseauto’s wordt in 2022 met 4% verhoogd: van 12% naar 16%. Ieder jaar tot 2026 wordt de fiscale bijtelling stapsgewijs verhoogd. In 2026 is de bijtelling voor alle auto’s gelijk, namelijk 22%.

Bekijk de video

Opschorting 30% bij overwerk

Veel parttimers in met name de zorg moesten tijdens de coronacrisis noodgedwongen meer dan 30% overwerken. Dat zorgde voor een hoge WW-premie voor de zorginstellingen. Deze regeling is dit jaar daarom tijdelijk afgeschaft, maar wordt vanaf 1 januari 2022 weer van kracht voor alle werkgevers.

Bekijk de video

Wat betekent dit voor het netto maandsalaris?

De wijzigingen die tijdens Prinsjesdag bekendgemaakt zijn, zorgen voor de meeste werkenden voor een stijging van het netto maandsalaris. Zo gaan mensen met een modaal inkomen er in 2022 netto €7,75 op vooruit. Werkenden die het minimumloon verdienen krijgen er €32,54 bij, een stijging van 2,06%.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over de impact van de wijzigingen voor het HR-beleid van jouw organisatie? Neem dan contact met ons op, onze specialisten adviseren je graag.

Contact