In de Voorjaarsnota 2022 kondigde het kabinet aan dat de onbelaste reiskostenvergoeding omhoog gaat. Het kabinet heeft vervolgens op Prinsjesdag het Belastingplan 2023 ingediend bij de Tweede Kamer. De definitieve verhogingen zijn ondertussen goedgekeurd en gepubliceerd. Wat houden de nieuwe regels omtrent de onbelaste kilometervergoeding precies in en wat zijn de gevolgen voor jou als werkgever? In deze blog lees je alle details.

Publicatiedatum: 20 december 2022

Hoe ziet de verhoging eruit?

Nu mag je nog 19 cent per kilometer belastingvrij als reiskostenvergoeding aan je medewerkers geven. Per 1 januari 2023 wordt dat 21 cent per kilometer. Een jaar later, vanaf 1 januari 2024, stijgt dat bedrag naar 22 cent per kilometer. De stijging gaat dus in 2 stappen. Hier heeft het kabinet in totaal 400 miljoen euro voor gereserveerd: 200 miljoen in 2023 en 200 miljoen in 2024.

De gevolgen voor jou als werkgever

Deze verhoging heeft niet per se directe gevolgen voor jou als werkgever. Je bent namelijk niet verplicht om een hogere reiskostenvergoeding aan je medewerkers te betalen. Of je de vergoeding verhoogt, beslis je zelf of komt in een nieuwe cao van jouw branche te staan. De nieuwe regeling maakt het dus vooral aantrekkelijker om je reiskostenvergoeding te verhogen. Het stimuleert werknemers bijvoorbeeld om weer meer op kantoor te werken. Daarnaast blijkt uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN dat veel werkgevers de kilometervergoeding willen verhogen vanwege de gestegen brandstofkosten.

Definitieve bedragen

Op 20 september 2022 (Prinsjesdag) heeft het kabinet het Belastingplan 2023 ingediend bij de Tweede Kamer. De Tweede Kamer heeft daarna de voorstellen goedgekeurd. De definitieve bedragen zijn vervolgens op 5 december gepubliceerd in de Staatscourant. Daarmee gaat de onbelaste reiskostenvergoeding dus definitief naar 21 cent per kilometer per 1 januari 2023 en 22 cent per kilometer per 1 januari 2024.

Op de hoogte blijven van de HR-plannen voor 2023?

Zoals gezegd, is dit plan nog een concept. De komende maanden worden er steeds meer details en eventuele wijzigingen bekend. Wil je op de hoogte blijven? Vul het formulier hieronder in, dan ontvang je alle actuele informatie meteen in je mailbox.

Heb je vragen over dit artikel, of heb je hulp nodig bij bijvoorbeeld het aanpassen van je HR-processen? Neem dan contact met ons op, onze specialisten helpen je graag.

Contact met Visma | YouServe

Ja, houd mij op de hoogte van de HR-plannen voor 2023:

* Verplichte velden