Grip op loonbeslag
Loonbeslag snel en zorgeloos geregeld
Het administratief afhandelen van loonbeslag kan complex en tijdrovend zijn. Als werkgever krijg je te maken met allerlei verplichtingen en procedures. Laat de afwikkeling over aan de experts van Visma YouServe.
Waarom loonbeslag uit handen geven?
Deskundige afhandeling
Ons team van specialisten kent de wet- en regelgeving omtrent loonbeslag door en door en biedt de best mogelijke service.
Nauwkeurige berekening
Laat onze experts het beslagbare bedrag nauwkeurig berekenen, inclusief de beslagvrije voet, voor een transparant proces voor jouw medewerkers.
Conform juridische normen
Laat alle noodzakelijke administratie van expats & commuters over aan experts die hier dagelijks mee bezig zijn.
Mijn team werkt dagelijks aan loonbeslag dossiers. Daarbij zorgen wij voor een goede balans tussen de schuldeiser en de financiële ruimte van de medewerker.
Radha Goli
Team manager afdeling Loonbeslagen Visma YouServe
De loonbeslag dienstverlening
Laat je loonbeslag dossiers over aan de experts van Visma YouServe. Wij helpen jou met verschillende HR-processen die hierbij komen kijken:
Berekening van beslagbare bedragen
Wij hanteren nauwkeurige berekeningen om het juiste bedrag te bepalen dat moet worden ingehouden op het salaris van de werknemer.
Communicatie met deurwaarders
Ons team neemt de communicatie met deurwaarders op zich, waardoor je wordt ontlast van tijdrovende correspondentie.
Werkgeversadvies
Wij adviseren werkgevers over de juiste procedures bij loonbeslag om complicaties te voorkomen.
Transparante rapportage
Wij voorzien in overzichtelijke rapporten, zodat je altijd op de hoogte bent van de status van het loonbeslagproces.
Heb je vragen?
Hier vind je veelgestelde vragen over loonbeslag. Heb je andere vragen? Neem contact met ons op.
Bij loonbeslag worden over het algemeen de onderstaande stappen doorlopen:
- Schuldvordering:
De schuldeiser verkrijgt een gerechtelijke titel, zoals een vonnis, waarin de schuld van de debiteur is vastgesteld. - Beslaglegging:
Met de gerechtelijke titel in de hand kan de schuldeiser een deurwaarder inschakelen om loonbeslag te leggen. De deurwaarder stuurt vaak een beslagexploot naar de werkgever van de schuldenaar, waarin staat dat er een bepaald bedrag moet worden ingehouden op het salaris. - Beslagvrije voet:
In veel rechtsgebieden wordt rekening gehouden met een "beslagvrije voet", wat het minimumbedrag is dat de schuldenaar moet ontvangen om in de basiskosten van levensonderhoud te voorzien. Het beslagbare bedrag is het deel van het inkomen boven deze beslagvrije voet. - Inhouding op het salaris:
De werkgever is verplicht om het vastgestelde bedrag in te houden op het salaris van de schuldenaar en dit over te maken aan de deurwaarder of de schuldeiser. - Overdracht aan de schuldeiser:
Het ingehouden bedrag wordt gebruikt om de schuld aan de schuldeiser af te betalen.
Het afhandelen van loonbeslag in de salarisadministratie is een belangrijk proces dat zorgvuldig moet worden uitgevoerd om te voldoen aan wettelijke verplichtingen en de belangen van zowel de werknemer als de schuldeiser te beschermen. Hier zijn enkele stappen en overwegingen die komen kijken bij het afhandelen van loonbeslag in de salarisadministratie:
- Ontvangen van het beslagexploot:
Zodra je als werkgever op de hoogte wordt gesteld van het loonbeslag, ontvang je meestal een beslagexploot van de deurwaarder. Dit document bevat informatie over het beslag en instructies over hoe ermee om te gaan. - Identificeren van de juiste werknemer:
Controleer of het beslag van toepassing is op de juiste werknemer. Verifieer de identiteit van de werknemer aan de hand van persoonsgegevens. - Berekenen van het beslagbare deel:
Het loonbeslag is meestal gericht op een percentage van het inkomen boven het voor de werknemer geldende bijstandsniveau. Bereken het beslagbare deel van het salaris volgens de geldende regels en wetten. - Mededeling aan werknemer:
Informeer de werknemer over het loonbeslag en leg uit hoeveel er wordt ingehouden. Werknemers hebben recht op informatie over het beslag en de berekeningen. - Uitvoeren van de inhouding:
Houd het beslagbare bedrag in op het salaris van de werknemer. Dit bedrag moet rechtstreeks worden overgemaakt naar de deurwaarder of de schuldeiser volgens de instructies in het beslagexploot. - Aangifte doen bij de Belastingdienst:
Het is mogelijk dat je als werkgever verplicht bent om de Belastingdienst op de hoogte te stellen van het loonbeslag. Controleer de wetgeving en belastingregels met betrekking tot loonbeslag. - Bewaar de nodige documentatie:
Houd alle documenten met betrekking tot het loonbeslag goed bij in het personeelsdossier Let op: het is alleen toegestaan om een brief die aan de medewerker is gericht in het personeelsdossier op te nemen. Beslag stukken mogen hier niet opgeslaan worden ivm de AVG. Wij bewaren de documenten in een beveiligde omgeving. - Privacy overwegingen:
Houd rekening met privacywetgeving bij het verwerken van gevoelige informatie over de financiële situatie van werknemers. Zorg ervoor dat alleen de relevante personen binnen de organisatie toegang hebben tot deze informatie. - Onderhoud communicatie:
Onderhoud open communicatie met de werknemer om eventuele vragen te beantwoorden en mogelijke problemen op te lossen. Het is belangrijk om een respectvolle en professionele benadering te hanteren. - Controleer regelmatig op wijzigingen:
Loonbeslag kan variëren afhankelijk van de financiële situatie van de werknemer. Houd regelmatig contact met de deurwaarder of schuldeiser om eventuele wijzigingen in het beslagbedrag te vernemen.