Alles over verlof

Nederland kent veel soorten verlof met allemaal hun eigen wet- en regelgeving. Om meer duidelijkheid en inzicht te krijgen, lees je op deze pagina alles over vakantiedagen, zorg-, zwangerschaps-, geboorte- en ouderschapsverlof.

vakantiedagen

Vakantiedagen

Je medewerkers moeten voldoende de gelegenheid krijgen om ertussenuit te gaan. Door even los te komen van hun werk, kunnen zij hun batterij weer opladen. In Nederland hebben we twee soorten vakantiedagen: de wettelijke en bovenwettelijke. En hoe zit het met vakantie en ziekte?

Lees meer over vakantiedagen

Zorgverlof

Als een naaste ernstig ziek is en veel verzorging nodig heeft, is het fijn voor een medewerker als hij afstand kan nemen van zijn werk. De Wet arbeid en zorg (WAZO) biedt hiervoor een mogelijkheid in de vorm van zorgverlof. De WAZO kent verschillende vormen van verlof.

Lees meer over zorgverlof

zorgverlof
Ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof

Werkende ouders hebben allebei recht op ouderschapsverlof. Je kunt tijdelijk minder gaan werken om meer tijd te besteden aan je kind tot 8 jaar. Het ouderschapsverlof is een van de middelen voor mensen met kinderen om een betere balans tussen werk en privé mogelijk te maken. Medewerkers die er gebruik van maken, nemen voor een gedeelte van hun arbeidsduur het verlof op.

Meer over ouderschapsverlof

Whitepaper: Alle ins en outs van het betaald ouderschapsverlof

Per 2 augustus 2022 is er een extra verlofvorm mogelijk: het betaald ouderschapsverlof. Werknemers hebben onder voorwaarden recht op een WAZO-uitkering van UWV gedurende 9 weken van het ouderschapsverlof. Dit is natuurlijk niet zonder gevolgen voor de salarisadministratie. Want wanneer en hoe vraag je de uitkering aan? Hoe verwerk je deze in de aangifte loonheffingen? Welke codes en rubrieken moet je dan gebruiken? In deze whitepaper zetten wij de belangrijkste aandachtspunten voor jou op een rij.

Betaald ouderschapsverlof

alle ins en oust over betaald ouderschapsverlof

Geboorteverlof

Medewerkers hebben recht op maximaal één werkweek betaald geboorteverlof. Per 1 juli 2020 komt hier bovenop nog het recht op vijf werkweken aanvullend geboorteverlof. Het geboorteverlof is bedoeld voor de echtgeno(o)t(e) of de geregistreerd partner van de moeder, degene die ongehuwd met haar samenwoont of degene die het kind heeft erkend.

Lees meer over geboorteverlof

Geboorteverlof
de regels voor (aanvullend) geboorteverlof

Whitepaper: De regels voor (aanvullend) geboorteverlof

Werknemers kunnen sinds 1 juli 2020 een extra periode van verlof opnemen: het aanvullend geboorteverlof. De partner heeft door deze regelingen meer mogelijkheden om na de geboorte van het kind tijd door te brengen met het gezin. Uiteraard zijn er voor de werknemer en werkgever wel bepaalde regels waar ze rekening mee moeten houden. Wil je weten hoe het zit met de regels voor geboorteverlof en aanvullend geboorteverlof? Download dan de whitepaper.

Regels (aanvullend) geboorteverlof

zwangerschapsverlof

Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof

Een zwangere medewerkster heeft recht op zes weken zwangerschapsverlof en minimaal tien weken bevallingsverlof. Uiterlijk vier weken voor de dag van de uitgerekende datum gaat het verlof in. Het bevallingsverlof gaat in op de dag na de bevalling. Het totale verlof is altijd 16 weken. Wordt het kindje na de uitgerekende datum geboren, dan duurt het verlof langer dan 16 weken. Indien het kindje te vroeg geboren wordt, tel je de resterende dagen van het zwangerschapsverlof op bij het bevallingsverlof.

Whitepaper: Baby op komst, wat moet de werkgever regelen?

De Wet Arbeid en Zorg (WAZO) geeft medewerkers recht op verlof rond de bevalling. Dit wordt opgesplitst in de periode ervoor (zwangerschapsverlof) en erna (bevallingsverlof). Als werkgever moet je ervoor zorgen dat zij het betaalde verlof krijgt waar ze, op grond van de WAZO of andere afspraken, recht op heeft. Ken je de regels en weet jij precies hoe het zit?  Download de whitepaper voor een overzicht  van de verlofregels en administratieve eisen.

Baby op komst: regels

Baby op komst: wat moet de werkgever regelen?

Nieuws en updates over verlof

2C-reiskosten ouderschapsverlof.jpg

Standpunt vergoedingen ouderschapsverlof

De Kennisgroep loonheffing algemeen van de Belastingdienst heeft een nieuw standpunt gepubliceerd over de vaste reiskosten- en thuiswerkvergoeding bij ouderschapsverlof. Hiermee wordt het begrip 'in de regel' concreet.

Meer over dit standpunt

Afbeelding website calamiteitenzorg.jpg

Hoe zit het met calamiteitenverlof?

Werknemers kunnen calamiteitenverlof of kort verzuimverlof opnemen voor dringende en onverwachte persoonlijke problemen. Afhankelijk van de situatie kan het verlof een paar uur tot een paar dagen duren.

Meer over calamiteitenverlof

Meer weten?

Wil je weten wat Visma | YouServe voor je kan betekenen op het gebied van wet- en regelgeving rondom verschillende verlofsoorten? Neem dan contact met ons op. Een van onze adviseurs helpt je graag verder.

Contact