Alles over verlof

Nederland kent veel soorten verlof met allemaal hun eigen wet- en regelgeving. Om meer duidelijkheid en inzicht te krijgen, lees je op deze pagina alles over vakantiedagen, zorg-, zwangerschaps-, geboorte- en ouderschapsverlof.

vakantiedagen

Vakantiedagen

Je medewerkers moeten voldoende de gelegenheid krijgen om ertussenuit te gaan. Door even los te komen van hun werk, kunnen zij hun batterij weer opladen. In Nederland hebben we twee soorten vakantiedagen: de wettelijke en bovenwettelijke. En hoe zit het met vakantie en ziekte?

Lees meer over vakantiedagen

Zorgverlof

Als een naaste ernstig ziek is en veel verzorging nodig heeft, is het fijn voor een medewerker als hij afstand kan nemen van zijn werk. De Wet arbeid en zorg (WAZO) biedt hiervoor een mogelijkheid in de vorm van zorgverlof. De WAZO kent verschillende vormen van verlof.

Lees meer over zorgverlof

zorgverlof
Ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof

Werkende ouders hebben allebei recht op ouderschapsverlof. Je kunt tijdelijk minder gaan werken om meer tijd te besteden aan je kind tot 8 jaar. Het ouderschapsverlof is een van de middelen voor mensen met kinderen om een betere balans tussen werk en privé mogelijk te maken. Medewerkers die er gebruik van maken, nemen voor een gedeelte van hun arbeidsduur het verlof op.

Meer over ouderschapsverlof

Geboorteverlof

Medewerkers hebben recht op maximaal één werkweek betaald geboorteverlof. Per 1 juli 2020 komt hier bovenop nog het recht op vijf werkweken aanvullend geboorteverlof. Het geboorteverlof is bedoeld voor de echtgeno(o)t(e) of de geregistreerd partner van de moeder, degene die ongehuwd met haar samenwoont of degene die het kind heeft erkend.

Lees meer over geboorteverlof

Geboorteverlof
zwangerschapsverlof

Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof

Een zwangere medewerkster heeft recht op zes weken zwangerschapsverlof en minimaal tien weken bevallingsverlof. Uiterlijk vier weken voor de dag van de uitgerekende datum gaat het verlof in. Het bevallingsverlof gaat in op de dag na de bevalling. Het totale verlof is altijd 16 weken. Wordt het kindje na de uitgerekende datum geboren, dan duurt het verlof langer dan 16 weken. Indien het kindje te vroeg geboren wordt, tel je de resterende dagen van het zwangerschapsverlof op bij het bevallingsverlof.

Nieuws en updates over verlof

Afb_2c_wat verandet er aan ouderschapsverlof.jpg

Dit verandert er aan het ouderschapsverlof

Vanaf 2 augustus 2022 verandert de regeling van het ouderschapsverlof. De 26 weken verlof voor ouders zijn nu nog onbetaald, maar vanaf die datum gedeeltelijk betaald. Zo kunnen ouders rustig wennen aan de nieuwe situatie. Wat verandert er precies en wat moet je als werkgever regelen? 

Veranderingen ouderschapsverlof

Afbeelding website calamiteitenzorg.jpg

Hoe zit het met calamiteitenverlof?

Werknemers kunnen calamiteitenverlof of kort verzuimverlof opnemen voor dringende en onverwachte persoonlijke problemen. Afhankelijk van de situatie kan het verlof een paar uur tot een paar dagen duren.

Meer over calamiteitenverlof

Meer weten?

Wil je weten wat Visma | YouServe voor je kan betekenen op het gebied van wet- en regelgeving rondom verschillende verlofsoorten? Neem dan contact met ons op. Een van onze adviseurs helpt je graag verder.

Contact