Strategische personeelsplanning (SPP)

De juiste persoon, op de juiste plek, op het juiste moment. Voor veel organisaties is dit een uitdaging. Een dynamische omgeving vraagt om een wendbare organisatie en flexibele werknemers, nu én in de toekomst. Maar kunnen de werknemers ook mee veranderen? Is er voldoende potentieel op de arbeidsmarkt beschikbaar? Hoeveel werknemers heeft jouw organisatie in de toekomst nodig en op welke functies? En wat moeten ze kunnen en willen? Allemaal vragen waar jij waarschijnlijk mee zit. SPP helpt jouw organisatie de juiste match tussen vraag naar en aanbod van arbeid te behouden. Met andere woorden: met SPP krijg je meer grip op het toekomstige personeelsbestand. Op deze thema pagina vertellen we je alle over stategische personeelsplanning.

 

Hoe richt je een goed proces in voor strategische personeelsplanning?

Hoe richt je een goed proces in voor strategische personeelsplanning?

In een tijd van voortdurende veranderingen is het essentieel om grip te krijgen op je toekomstige personeelsbestand. Met strategische personeelsplanning (SPP) anticipeer je op veranderingen in de klantvraag, werkprocessen en de benodigde vaardigheden van je medewerkers. Hoe richt je een goed proces in om te kunnen anticiperen? Lees meer op onze kennispagina.

Proces strategische personeelsplanning 

Je personeelsbehoefte vaststellen in 5 stappen

Een personeelsbestand verandert 'vanzelf’ door in-, door- en uitstroom. Een concrete toekomstvisie is daarom cruciaal om grip te krijgen op het personeelsbestand. Hoe stel je op een slimme manier de personeelsbehoefte vast voor de komende jaren? Op onze kennispagina vind je een handig 5-stappenplan.

Stappenplan personeelsbehoefte vaststellen

Je personeelsbehoefte vaststellen in 5 stappen
Strategische personeelsplanning: van analyse naar concreet actieplan

Strategische personeelsplanning: van analyse naar concreet actieplan

Ben jij begonnen met het strategische personeelsplanning-proces en heb je de personeelsbehoefte voor de toekomst vastgesteld? Dan is het nu tijd voor de volgende stap: de vertaalslag van analyse naar een concreet actieplan. Om je hierbij te helpen, vind je op onze  kennispagina een aantal handige tips.

Strategische personeelsplanning actieplan

De praktijk? Lees het onderzoekspaper HR-transformatie 2023

Maar hoe wordt er in de praktijk werk gemaakt van strategische personeelsplanning? Het HR-transformatieonderzoek, afgenomen onder meer dan 300 HR-beslissers, laat zien dat 50-75% van het personeel nu niet de vaardigheden voor de vraag van morgen heeft. Vaardigheden en motivaties van medewerkers worden nog onvoldoende vastgelegd. Ook is er te weinig oog voor het identificeren van potentiële opvolgers bij een mogelijk vertrek. Kortom, er is nog veel werk aan de winkel voor een goede personeelsplanning. Wil je weten wat er nodig is voor een écht toekomstbestendigde organisatie? Lees dan ons HR-transformatie onderzoek!

HR-transformatie

hr transformatie onderzoek

Meer weten? 

Wil jij weten hoe onze software of services je kunnen helpen? Eén van onze adviseurs helpt je graag verder.

Contact