Meldingen angstcultuur op de werkvloer gestegen

Persbericht

Meldingen angstcultuur op de werkvloer gestegen

 

Dertig procent managers banger om fouten te maken

Amsterdam, 25 oktober 2023 - De misstanden bij De Wereld Draait Door die in november 2022 aan het licht kwamen, hebben gezorgd voor een stijging in het aantal meldingen over angstculturen op de werkvloer. Achttien procent van de Nederlandse HR-professionals bevestigt dat zij sinds dit moment een toename in meldingen hebben ervaren. Dit blijkt uit onderzoek van Visma | YouServe, gehouden onder 500 Nederlandse HR-professionals.

Het feit dat sociale veiligheid op de werkvloer nu onder een vergrootglas ligt, heeft ook effect op managers. HR-professionals merken dat dertig procent van het management bang is om fouten te maken op dit vlak.

“Het is goed om te zien dat er nu meer mensen naar voren durven te komen als er sprake is van grensoverschrijdend gedrag”, zo stelt Petra Altena, HR business partner bij Visma | YouServe. “Dat managers hiervan bij zichzelf te rade gaan en bang worden om fouten te maken is begrijpelijk. Om hier goed mee om te gaan is het belangrijk om samen met de HR-afdeling een beleid op te stellen om te werken aan een cultuur waarin het voor iedereen prettig werken is. In dit beleid moet aandacht zijn voor duidelijke gedragsregels, open en transparante communicatie tussen werknemers en leidinggevenden en het tonen van waardering en aanmoedigen van suggesties. Ook het opstellen van een meldpunt en procedure om incidenten van grensoverschrijdend gedrag te melden is een belangrijk aandachtspunt. Dit is een ingewikkeld onderwerp, waarbij het als HR-professional extra belangrijk is om alert te zijn op signalen die op een mogelijke angstcultuur kunnen wijzen.”

Meer weten?

Wil je meer weten over trends in HR? Of heb je hulp nodig bij het inrichten van jouw HR-organisatie? We staan voor je klaar. Neem contact met ons op, dan helpen we je zo snel mogelijk verder.

Contact met Visma | YouServe