Het potentieel van talentmanagement blijft in veel organisaties onbenut. En dat terwijl effectief talentmanagement je organisatie veel oplevert: medewerkers op de juiste plek, waar ze gemotiveerd, betrokken en waardevol zijn voor jouw organisatie. Op deze pagina lees je hoe jij werk maakt van talentmanagement.

Wat is talentmanagement?

Talentmanagement is het proces om talent te vinden en ontwikkelen, met als doel om de talenten van je medewerkers optimaal in te zetten voor je organisatie. Gebruik het organisatiebreed om de autonomie van medewerkers te verhogen of juist om resultaten van bepaalde teams en projecten naar een hoger niveau te tillen.

Wat is talentmanagement?
Waarom is talentmanagement belangrijk?

Waarom is talentmanagement belangrijk?

Door talentmanagement goed te doen, draag je bij aan het behoud van personeel. Belangrijk, want het is in de huidige arbeidsmarkt een uitdaging om goede medewerkers aan je organisatie te binden. Ga dus juist nu aan de slag met talent. Zo versterk je de veerkracht van je mensen, investeer je in een positief leerklimaat, vergroot je bevlogenheid en betrokkenheid van personeel en voorkom je verzuim door bijvoorbeeld burn-outs.

Stappenplan talentmanagement

Hoe maak je werk van talentmanagement? In 3 stappen bepaal je jouw aanpak voor succesvol talentmanagement.

4 bouwstenen voor een toekomstgerichte  aanpak

bouwsteen 1.png

1. Identificeer het ontwikkelpotentieel

Aan de hand van kenmerken als:

  • leren: openheid voor verandering, wendbaarheid (agility);
  • kunnen: cognitieve capaciteiten, kennis en ervaring kunnen meenemen in een nieuwe situatie;
  • doen: eigenaarschap, zelfstartend vermogen en kennis doorgeven aan anderen;
  • denken: creativiteit, visie, helicopterview en innovatiekracht;
    verbinden: emotionele intelligentie, netwerken en samenwerken;
  • willen: ambitie, motivatie, prestatiegerichtheid en gedrevenheid.

Als iemand veel van deze kenmerken heeft dan gaat het om een toptalent. Om het ontwikkelpotentieel snel in kaart te brengen, maak je gebruik van professionele talententools, 360° feedback of gesprekken met een loopbaan- of talentencoach.

bouwsteen 2.png

2. Bepaal het doorgroeipotentieel

De richting en het niveau waar een medewerker naartoe kan groeien. Welke stappen kan iemand nog zetten in zijn functieschaal of qua uitbreiding van verantwoordelijkheden in leiderschaps- of sleutelposities? Wees eerlijk en transparant, mensen willen weten waar ze staan en wat mogelijk is. En heel belangrijk: leg de focus op je medewerkers en het gesprek op hún drijfveren en ambities. Hier ligt een taak voor de leidinggevenden.

bouwsteen 3.png

3. Zorg voor voldoende doorstroom naar leiderschaps- en sleutelposities

Creëer talentpools voor senior leiderschapsrollen én sleutelrollen, om de diversiteit aan talent en potentieel beter te managen. Sommige persoonskenmerken, zoals extraversie en emotionele stabiliteit, maken het makkelijker om leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen. Maar veel zaken zijn ontwikkelbaar, afhankelijk van ambitie, motivatie om te leren en iemands rolmodellen. Stuur daarom aan op de ontwikkeling van het volledige leiderschapspalet en coach talenten op het leren aannemen van de juiste rol in de juiste situatie. Of dat nu als manager, inspirator, coach of strateeg is.

bouwsteen 4.png

4. Stimuleer talentontwikkeling 

Door afdelingen specifieke doelen te geven op het gebied van talent stimuleer je talentontwikkeling. Deze kunnen bestaan naast de doelen die een afdeling moet behalen voor de organisatie. Hiermee voorkom je dat afdelingen (begrijpelijk) de toptalenten binnen de eigen afdeling willen houden. Maak talentontwikkeling meetbaar door bij te houden van welke afdeling talenten komen, hoe ze stappen maken in de organisatie en wat de bedrijfsresultaten zijn tegenover de groep die niet is geïdentificeerd als talent. Hiermee onderzoek je de waarde van afdelingen die veel talenten leveren en hoe dit zich op de langere termijn vertaalt in bedrijfsresultate

Meer weten? 

Dan is wellicht de themapagina ontwikkeling medewerker iets voor jou.
 Je kunt natuurlijk ook contact opnemen voor een vrijblijvend gesprek. Eén van onze adviseurs helpt je graag verder.

Contact