Thuiswerkers liegen sinds hogere kosten kinderopvang

Persbericht

30 procent HR-professionals verdenkt thuiswerkende medewerkers van liegen sinds hogere kosten kinderopvang

 

Medewerkers kunnen werk steeds minder goed combineren met zorg voor kinderen

Amsterdam, 16 mei 2023 – Maar liefst drie op de tien van de HR-professionals heeft het idee dat sinds de tarieven voor kinderopvang omhoog zijn gegaan, thuiswerkende medewerkers vaker liegen over of ze aan het werk zijn of voor hun kind zorgen. Dit blijkt uit een onderzoek van Visma | YouServe, full service HR & payroll dienstverlener, onder ruim 500 HR-professionals met een uitvoerende, (mede)beslissende of eindverantwoordelijke functie.

Sinds 2023 betalen ouders gemiddeld 8,5 procent meer dan in het jaar daarvoor (bron: RTL nieuws). Dit heeft er mogelijk toe geleid dat ouders de kinderopvang moesten opzeggen en vaker thuiswerken wanneer de kinderen ook thuis zijn. Dat dit effect heeft op de productiviteit bevestigen de HR-professionals: veertig procent merkt dat medewerkers sindsdien steeds minder goed hun werk kunnen combineren met de zorg voor de kinderen.  

Jan Dekkema, kennismanager Wet- en Regelgeving bij Visma | YouServe: “De verhoging van de tarieven voor de kinderopvang was een flinke tegenvaller. Daar komt nog bij dat het kabinet onlangs bekendmaakte dat het plan om kinderopvang bijna gratis te maken is uitgesteld tot tenminste 2027. Voor de sector een opluchting, maar voor werkende ouders leidt dit bericht vooral tot frustratie. Het lijkt erop dat medewerkers nu steeds vaker kiezen om vanuit huis te werken en tegelijkertijd voor hun kind te zorgen. Juist omdat thuiswerken normaal is geworden, kiezen medewerkers liever niet voor onbetaald ouderschapsverlof.” 

“Eén van de belangrijkste focuspunten voor HR-professionals is dat medewerkers een goede werk-privé balans hebben. Met deze ontwikkelingen komt een gezonde verhouding meer onder druk te staan”, vervolgt Jan Dekkema. “Binnen de Tweede Kamer wordt er nu gesproken over het invoeren van een prijsplafond om de kosten van de kinderopvang te drukken, maar ook dit is nog niet zeker. Tot die tijd is het voor HR-professionals belangrijk om met de medewerkers in gesprek te blijven en op zoek te gaan naar een passende oplossing.”

Over het onderzoek
Dit onderzoek is in opdracht van Visma | YouServe uitgevoerd door PanelWizard onder 538 Nederlandse uitvoerenden, (mede)beslissers en eindverantwoordelijken op het gebied van HRM/ personeel van 18 jaar en ouder. Alle resultaten van het onderzoek zijn te lezen in het HR Kopzorgen Onderzoek 2023.

Download het HR Kopzorgen Onderzoek

Lees alle uitkomsten van het HR Kopzorgen Onderzoek dat in opdracht van Visma | YouServe is uitgevoerd door PanelWizard onder 538 Nederlandse uitvoerenden, (mede)beslissers en eindverantwoordelijken op het gebied van HRM/ personeel van 18 jaar en ouder.

Download het HR Kopzorgen Onderzoek